06 nov. 2019 | 17:24

VIDEO Boeing testează capsula care atinge 1.000 km/h în cinci secunde

VIDEO ACTUALITATE

Starliner ar putea ajunge să transporte curând astronauți în spațiu, iar noul test realizat de către Boeing aduce vești bune.

Capsula spațială CST-100 Starliner a trecut un test important legat de siguranță, iar reușita aduce compania cu un pas mai aproape de reușită.

Lansarea a fost una fără echipaj la bord. Pentru manevra de testare, capsula a fost echipată cu un manechin echipat cu senzori. Aceștia au adunat date care îi vor ajuta pe inginerii Boeing să evalueze rezultatele capsulei Starliner.

În cadrul testului, experții au vrut să vadă dacă sistemul de desprindere a capsulei de rachetă funcționează corespunzător. Astfel, au verificat abilitatea navei să transporte astronauții la un loc sigur, în cazul unei eventuale situații de urgență din timpul lansării rachetei. Capsula trebuie să ajungă rapid la viteza potrivită pentru a transporta oamenii în afara pericolului.

În doar cinci secunde, Starliner a reușit să atingă o viteză de peste 1000 de km/h. Totuși, aceasta nu a stat decât un minut în aer și a aterizat apoi în deșert.

Capsula Starliner de la Boeing a trecut un test important

Starliner face parte din programul NASA și ar putea fi folosită pentru a transporta astronauții de pe Pământ către Stația Spațială Internațională și înapoi pe planeta noastră.

Boeing a catalogat testul drept un succes, deși Starliner a întâmpinat o dificultate în proces. Una dintre cele trei parașute ale acesteia nu s-a deschis în timp ce capsula a aterizat în deșert. Boeing spune că acest lucru este mai degrabă o anomalie legată de lansare, și nu o defecțiune a parașutei. De asemenea, adaugă că două din trei parașute sunt suficiente pentru a trece testul și pentru a asigura siguranța astronauților.

„Sperăm că nu va trebui să folosim niciodată acest sistem”, a spus astronautul NASA, Mike Fincke. Folosirea capsulei ar însemna că lansarea rachetei va întâmpina probleme.