Alimentele produse în România s-ar putea ieftini. Decizia vine de la Ministerul Agriculturii

de: Iulia Kelt
23 05. 2024

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat recent o măsură semnificativă pentru protejarea produselor alimentare românești.

Într-un comunicat oficial, acesta a declarat că adaosul comercial la alimentele produse în România va fi plafonat. Ordonanța referitoare la această plafonare urmează să fie finalizată și pusă în dezbatere publică în două săptămâni.

Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele produse în România

Plafonarea adaosului comercial se va aplica tuturor produselor alimentare fabricate în România, iar nivelul maxim va fi de 20%.

Ministrul Barbu a explicat că această măsură este menită să asigure accesul populației cu venituri mici și medii la alimente de calitate, la prețuri corecte.

„În două săptămâni, ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică și ne dorim ca românii cu venituri mici și medii să aibă acces la alimente de bază românești, cu prețuri corecte. În ordonanță vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a declarat ministrul.

Perioada de valabilitate a plafonării urmează să fie stabilită după consultări cu procesatorii și retailerii.

Ministrul a subliniat că această intervenție este necesară din cauza fluctuațiilor de preț și a adaosurilor comerciale excesive aplicate produselor românești.

„Nu am intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piață stabilă și prețul alimentelor românești la raft ar fi corect,” a adăugat Florin Barbu.

Obiectivele reale ale noii ordonanțe

Ministrul a evidențiat că ordonanța are scopul de a sprijini și proteja produsele românești. Se dorește ca adaosul comercial să nu depășească 20%, în contrast cu adaosurile mult mai mari, de până la 80%, aplicate în prezent.

De asemenea, ministrul a subliniat diferențele dintre adaosurile la produsele românești și cele din import.

„Ne dorim ca toate produsele românești, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%.

Nu mai dorim să vedem adaosuri comerciale pe produsele românești de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a continuat oficialul.

Exemplul magiunului de Topoloveni

Florin Barbu a oferit un exemplu concret, menționând magiunul de Topoloveni. În acest caz, adaosul comercial actual este de 100%, comparativ cu un maxim de 25% pentru magiunul din alte state europene. Aceasta face ca produsele din import să fie considerabil mai ieftine.

Încă de la 16 mai, ministrul a anunțat intenția de a limita adaosul comercial la produsele alimentare. În acest sens, ordonanța existentă privind plafonarea adaosului comercial la 21 de produse alimentare de bază a fost prelungită până pe 31 decembrie.

Ministrul a mulțumit colegilor din Parlament pentru susținere și a menționat impactul pozitiv al acestei măsuri asupra scăderii inflației și a prețurilor de consum.

„Vedem o scădere a inflației și, din datele Institutului Național de Statistică, indicele prețului de consum a scăzut pe cele 21 de alimente de bază din ordonanța pe care noi am dat-o, cu procente între 8 și peste 30%”, a declarat, de asemenea, Barbu.