Apare o nouă etichetă pentru anumite produse alimentare românești din marile lanțuri de magazine de la noi din țară. Este vorba despre un proiect care va veni în veni în sprijinul consumatorilor, cât şi al producătorilor români. Iată la ce să fii atent de acum.
Un nou proiect legislativ al actualei puteri vine în sprijinul producătorilor și fermierilor de la noi din țară. Astfel, se dorește ca produsele neprelucrate produse, cultivate sau obținute pe teritoriul României, dar și produsele prelucrate obținute tot pe teritoriul național și care conțin cel mult 25% din greutate ingrediente nelocale, ce nu se pot înlocui, vor putea fi etichetate în mod voluntar cu denumirea „De Origine România – DOR”.
Autorii proiectului sunt îngrijorați de faptul că autonomia alimentară naţională, pe lângă sectorul de carne de porc, s-a pierdut şi în alte sectoare strategice naţionale. Vorbim aici de panificaţie sau produsele lactate care, odată cu închiderea de către proprietarii externi ai unor facilităţi de producţie naţionale, au lăsat fermierii fără posibilitatea de a îşi valorifica produsele obţinute în ferme.
„Majoritatea investiţiilor închise au fost finanţate prin programele europene, la fel ca şi fermele care nu au mai reuşit să îşi găsească cumpărători pentm produsele lor.
Marii comercianţi internaţionali de cereale şi-au continuat activitatea profitabilă de export, activităţile speculative generând creşterea preţurilor pe piaţă, dar fără corespondenţă în majorarea veniturilor fermierilor.
Drept consecinţă, modelul european de acordare a subvenţiilor către fermieri prin compensarea pierderilor de venit generate de diverse constrângeri europene este „sabotat” în sensul că suportul financiar destinat obţinerii de produse finite la preţuri competitive a fost „exportat” prin comerţul extern cu materii prime”, susțin cei care are gândit proiectul.
Pentru a veni în sprijinul consumatorilor şi al producătorilor români, noul proiectul prevede introducerea unei scheme de certificare voluntară „De Origine România – DOR”, care ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul țării noastre şi fabricat din materii prime de origine românească.
Pentru a putea beneficia de etichetarea voluntară DOR, produsul trebuie să îndeplinească anumite caracteristici specifice:
Cei care vor să ia parte schemă trebuie să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar care să conține mai multe documente și, în termen de 30 de zile, ar urma să le fie eliberat certificatul, notează profit.ro.
Citește și: Ce înseamnă triunghiul de pe etichetele hainelor. Detaliul pe care trebuie să îl ştii pentru a nu le strica