Un „obiect banal” din București s-a dovedit a fi o adevărată comoară. Piesa a scos la lumină un mister vechi de 100 de ani

de: Dumitrescu Andrei
24 02. 2023

Colecționarul Adrian Tudor a dat din întâmplare peste o piesă cu o mare importanță istorică locală, într-un anticariat din București care era vândut ca un obiect banal.

Arethia Tătărăscu a fost una dintre cele mai puternice personalități feminine din istoria României, fiind și soția omului politic Gheorghe Tătărăscu.

La dorința Aretiei Tătărăscu a fost ridicat Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgul Jiu, care inclune Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului, creații ale marelui Constantin Brâncuși.

„Am achiziționat-o printr-un noroc, deoarece cel din anticariat nu știa ce deține. Este vorba de un anticariat din București. Eu cunoșteam numele de fată, Artia Piteșteanu, și am știut ce valoare are. Este posibil să mai existe și alte exemplare”, a explicat Andrian Tudor.

Piesa lămurește o controversă istorică

Piesa este de o importanță istorică majoră, lămurind astfel o controversă referitoare la data nașterii Arethiei Tătărăscu.

„Erau folosite la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX. În general se făceau pentru copilul botezat, membrii familiei și nașii, pentru că erau mai mulți nași de botez.

Ne oferă cu certitudine informația despre data nașterii pentru că în diferite lucrări care au apărut despre viața dumneai este menționată data de 16 septembrie 1889, cu mențiunea că nicio astfel de informație nu citează sursa de bază de unde apare data aceasta, iar acest medalion are ștanțată data de 16 noiembrie 1889 ca dată de naștere și înclinăm să credem că este mai real ce scrie pe medalion pentru că pe fața a doua scrie și data de botez care a avut loc în ianuarie și este logic să fie astfel”, a mai declarat Adrian Tudor, potrivit pandurul.ro.