21 nov. 2022 | 16:55

O sculptură realizată de Constantin Brâncuși bate recorduri: cu cât a fost vândută la New York „Pasărea de Aur”

ACTUALITATE
O sculptură realizată de Constantin Brâncuși bate recorduri: cu cât a fost vândută la New York „Pasărea de Aur”

Constantin Brâncuși nu mai are nevoie de nicio prezentare. Sculptorul român a reușit să intre de-a pururi în istoria noastră, însă și în cea internațională.

Cea mai recentă veste despre operele create de Brâncuși se învârte în jurul „Păsării de Aur”, pe care artistul a conceput-o pentru prima dată în 1919. În prezent, există în mai multe versiuni, multe „experimentale”, ale acestei sculpturi.

„Pasarea de Aur”, sculptura care s-a vândut pe bani grei

„Pasarea de Aur”, realizată de Constantin Brâncuși, a fost recent vândută la o licitație organizată de celebra casă Sotheby’s, cu sediul în New York, contra exorbitantei sume de 6,3 milioane de dolari.

„Pentru prima dată concepută de Brâncuși în 1919. De-a lungul carierei sale, artistul a turnat în bronz două astfel de păsări. Lucrarea scoasă acum la licitație de Sotheby’s a fost turnată în 1971, la 14 ani după moartea lui Brâncuși, de către moștenitorii proprietății artistului, Alexandru Istrati și Natalia Dumitresco.

Pasărea de aur este una dintre numeroasele cugetări ale lui Brâncuși asupra văzduhului, a zborului, a libertății infinite, materializate artistic prin forma înnobilată a unei păsări. Pasărea de aur amintește de Măiastra, predecesoarea sa, prin ciocul deschis și pieptul proeminent, dar anunță, în același timp, forma apropiată de absolut a Păsării în spațiu“, se arată pe site-ul propagarta.ro, citat de adevarul.ro.

În mod evident, Brâncuși a gustat succesul cât a trăit, însă nu suntem foarte siguri dacă marele sculptor român a putut să anticipeze exact ceea ce avea să se întâmple cu creațiile sale, în viitor.

Este clar că aceasta nu va fi ultima sculptură vândută pe bani buni de o casa de licitații celebră. În context, ar trebui să ne bucurăm că, în țara noastră, încă există creații de-ale sale. Cele mai bune exemple în acest sens sunt „Coloana Infinitului”, „Poarta Sărutului” sau „Masa Tăcerii”.

Constantin-Brancusi-pasarea-de-aur-sculptura-vanduta-suma-record-licitatie

Pasărea de Aur – sculptură realizată de Brâncuși, vândută cu peste șase milioane de dolari la licitație

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele