Terifiantul T-Rex avea dinții acoperiți de buze: ce au descoperit oamenii de știință
T-Rex este adesea înfăţişat cu dinţii înfricoşători expuşi. Dar e posibil ca Tyrannosaurus Rex să fi avut, de fapt, dantura ascunsă în spatele unei perechi de buze subţiri şi solzoase.
Potrivit unui nou studiu publicat în revista Science, dinții lui T-Rex și ai altor teropode precum velociraptorii ar fi fost ascunși de buze sub formă de țesut solzos. Acest lucru, scriu cercetătorii, i-ar fi făcut să semene mai mult cu dragonii de Komodo și mai puțin cu regele șopârlă pe care l-ați văzut în „Jurassic Park”.
Cercetătorii spun că suntem sub influența reprezentărilor populare din celebrul „Jurassic Park” și că această percepție trebuie să se schimbe.
„Acel animal a fost copiat de atâtea ori”, a declarat coautorul studiului Mark Witton, paleoartist și cercetător la Universitatea din Portsmouth, pentru The New York Times.
„A dus acea înfățișare fără buze în cultura pop până la punctul în care acum ne luptăm să scăpăm de ea”.
T-Rex avea buze
Dar prin „buze”, cercetătorii nu înțeleg acele buze pe care le au mamiferele. În schimb, „dino-buzele” erau, mai degrabă, o teacă statică menită să le protejeze dinții amenințători.
Studiind uzura dinților, echipa lui Witton a descoperit ca animalele moderne, fără buze, precum crocodilii, aveau smalțul mult mai uzat – stratul exterior al dinților – în comparație cu teropodele carnivore.
„După cum îți va spune orice stomatolog, saliva este importantă pentru menținerea sănătății dinților tăi”, a spus coautorul Kirstin Brink, paleontolog la Universitatea din Manitoba, într-un comunicat.
„Dinții care nu sunt acoperiți de buze riscă să se usuce și pot fi supuși mai multor daune în timpul hrănirii sau luptei, așa cum vedem la crocodili, dar nu și la dinozauri”.
De asemenea, în raport cu dimensiunile craniilor lor, dinții de dinozaur nu erau mai mari decât cei ai șopârlei, ceea ce indică faptul că erau suficient de mici pentru a fi ascunși.