22 sept. 2022 | 19:25

Descoperirea care adâncește și mai mult misterul din jurul dinozaurilor: cum se schimbă percepția

ACTUALITATE
Descoperirea care adâncește și mai mult misterul din jurul dinozaurilor: cum se schimbă percepția

O specie de dinozaur necunoscută anterior din China Cretacicului târziu a depus ouă aproape sferice, care s-au umplut cu cristale în milioane de ani de atunci.

Peste tot în lume, dinozaurii au depus miliarde de ouă, dintre care unele nu au eclozat niciodată. Particularitățile geologiei au însemnat că mai multe dintre acestea au fost conservate în China decât în ​​altă parte. Bazinul Qianshan este o excepție. Deși bogat în fosile de mamifere, reptile și păsări, abia recent au fost descoperite trei ouă de dinozaur acolo. Cu toate acestea, două dintre ouă – celălalt a fost pierdut – sunt marcate de dimensiunea și forma lor ca o specie pe care nu am mai văzut-o până acum.

Cea mai mare parte a ceea ce știm despre dinozauri provine din oasele și dinții lor. Uneori, însă, descoperim și alte rămășițe, precum urme de pași sau ouă. Nu este întotdeauna posibil să le potriviți cu o specie descrisă mai tradițional, dar, în scopul cercetării, paleontologii le numesc și le clasifică oricum.

Dinozaurii cunoscuți doar din ouăle lor se numesc oospecii și au propriile lor familii și oogenuri, bazate pe relații aparente. Foarte ocazional, devine posibil să potrivim o specie cu ceva mai familiar, dar de cele mai multe ori putem doar ghici cum se leagă.

Ouăle descrise în lucrarea din Journal of Paleogeography au caracteristici care le plasează în familia Stalicoolithidae. Nu știm cât de strâns legați au fost dinozaurii care au depus ouă de Stalicoolithidae, dar toți membrii familiei au trăsături, în special cojile secundare de ouă care îi deosebesc de alte ouă de dinozaur.

O nouă specie

Ouăle Qianshan sunt mai mari decât alte Stalicoolithidae, marcându-le ca o specie nouă, pe care lucrarea o numește Shixingoolithus qianshanensis.

Autorii trec cu tact peste modul în care o fosilă prețioasă a ajuns să se piardă în zilele noastre, numesc ouăle supraviețuitoare QS-01 și QS-02. QS-01 este incomplet, dar este umplut cu grupuri de cristale de calcit. Ouăle au 10,5 și 13,7 centimetri lungime și 9,9 și 13,4 centimetri  lățime.

S-a demonstrat că păsările care zboară mai mult au ouă mai ascuțite. Cu toate acestea, chiar și păsările care nu zboară astăzi au găsit mai bine să aibă ouă mai lungi decât largi, cu baze mai mari.

Se crede că acest lucru este pentru a păstra căldura și pentru a reduce riscul de a se rostogoli din cuiburi, precum și pentru a le face mai ușor de așezat. Deși ouăle de dinozaur prezintă de obicei o diferență mai mică între capetele contondente și ascuțite decât cele ale păsărilor moderne, ele tind, de asemenea, să fie mai alungite, făcând Shixingoolithus neobișnuit.

Deși acestea sunt primele ouă de dinozaur – într-adevăr prima dovadă a dinozaurilor – de la Qianshan, probabil că nu vor fi ultimele. Condițiile de acolo din timpul Cretacicului și Paleogenului timpuriu au permis depunerea unor cantități imense de sedimente. Numai formațiunea Cretacicului superior are o grosime de 887 de metri, așa că există o mulțime de posibilități pentru a vâna ouă și oase.