Sonda spațială AIM de la NASA “tace”, după 15 ani în care a studiat cei mai vechi nori ai Pământului
După 15 ani în spațiu, misiunea AIM de la NASA se încheie.
Într-o scurtă postare pe blog, agenția spațială NASA a declarat recent că încetează suportul operațional pentru nava spațială AIM, din cauza unei căderi de alimentare a bateriei.
NASA a observat pentru prima dată probleme cu bateria sondei AIM în 2019, dar ea încă trimitea o „cantitate semnificativă de date” înapoi pe Pământ. În urma unui alt declin recent al puterii bateriei, NASA spune că AIM nu mai răspunde. Echipa AIM va monitoriza nava spațială, încă două săptămâni în cazul în care va reporni, dar, judecând după „tonul” postării NASA, agenția nu are prea mari speranțe.
Sonda spațială AIM de la NASA a studiat norii destul
NASA a lansat misiunea AIM – Aeronomy of Ice in the Mesosphere – în 2007, pentru a studia norii noctilucenți sau “strălucitori de noapte”, care sunt uneori cunoscuți ca nori fosilizați, datorită faptului că pot rezista sute de ani în atmosfera superioară a Pământului. Mai exact, pe lângă măsurarea condițiilor de mediu, misiunea AIM a colectat date despre abundența norilor, modul în care sunt distribuiți norii și dimensiunea particulelor de gheață din ei. În peste 15 ani de la lansare, observațiile AIM au condus la mai mult de trei sute de lucrări despre atmosfera superioară a Pământului.
Din punctul său de vedere, la 370 de mile deasupra suprafeței planetei, nava spațială s-a dovedit neprețuită pentru oamenii de știință. Datele culese de AIM au apărut în 379 de lucrări evaluate de oamenii de știință, inclusiv un studiu recent din 2018 care a constatat că emisiile de metan din cauza schimbărilor climatice provocate de oameni provoacă fenomenul ca norii strălucitori să se formeze mai des noaptea.
Sonda spașială a fost destul de bună pentru o misiune, în condițiile în care NASA se aștepta inițial să opereze doar doi ani. “Dispariția” lui AIM urmează pe cea a unei alte nave spațiale NASA care a funcționat îndelung. La începutul anului, agenția a deorbitat satelitul radiațiilor Pământului, după o rulare de aproape patru decenii de colectare a ozonului și măsurători atmosferice.