11 feb. 2022 | 20:32

NASA are un cimitir misterios pe fundul oceanului. Cum au ajuns la „somnul de veci” în adâncurile Pacificului

ȘTIINȚĂ
NASA are un cimitir misterios pe fundul oceanului. Cum au ajuns la „somnul de veci” în adâncurile Pacificului

NASA deține un cimitir misterios pe fundul oceanului, loc care este împânzit cu nenumărate obiecte. Află cine ocupă fundul Pacificului pentru vecie.

NASA dispune de un cimitir pe fundul Pacificului

Două lucruri se pot întâmpla cu sateliții vechi: pentru sateliții mai apropiați, inginerii vor folosi ultimul său strop de combustibil pentru a-l încetini, astfel încât să cadă din orbită și să ardă în atmosferă. În schimb, alți sateliți sunt trimiși și mai departe de Pământ.

Ca orice altă mașină, sateliții nu au o viață nelimitată. Fie că sarcina lor este să observe vremea, să măsoare gazele cu efect de seră din atmosferă sau să se îndrepte spre Pământ pentru a studia stelele. În cele din urmă toți sateliții îmbătrânesc, se uzează și „mor”, la fel ca vechile mașini de spălat și aspiratoare.

Deci, ce se întâmplă când a venit momentul unui satelit de încredere? În zilele noastre există două opțiuni, în funcție de cât de înalt este satelitul. Pentru sateliții mai apropiați, inginerii vor folosi ultimul său strop de combustibil pentru a-l încetini, astfel el va cădea din orbită și va arde în timp ce străbate atmosfera Pământului.

A doua opțiune este de a trimite satelitul și mai departe pe Pământ. Poate fi nevoie de mult combustibil pentru ca un satelit să încetinească suficient pentru a cădea înapoi în atmosferă. Acest lucru este valabil mai ales dacă un satelit se află pe o orbită foarte înaltă. Pentru mulți dintre acești sateliți înalți, este nevoie de mai puțin combustibil pentru a-l arunca mai departe în spațiu decât pentru a-l trimite înapoi pe Pământ.

cimitir NASA

Locul din Pacific unde se afla respectivul „cimitir”

Unde se află „cimitirul orbitei”

A scăpa de sateliții mai mici de pe orbitele joase este simplu. Căldura de la frecarea aerului arde satelitul în timp ce acesta cade spre Pământ la mii de km pe oră. Dar lucruri mai mari, cum ar fi stațiile spațiale și navele spațiale mai mari pe orbită joasă? Este posibil ca aceste obiecte să nu ardă în întregime înainte de a ajunge la sol.

Există o soluție: operatorii de nave spațiale pot planifica destinația finală a vechilor lor sateliți pentru a se asigura că orice resturi cad într-o zonă îndepărtată. Acest loc are chiar și o poreclă, fiind denumit „Cimitirul navelor spațiale”. El se află în Oceanul Pacific și este aproape cel mai îndepărtat loc de orice civilizație umană pe care o poți găsi.

În cazul sateliților mai înalți, aceștia sunt trimiși în „cimitirul orbitei”. Aceasta este o orbită cu aproape 300 de kilometri mai departe de Pământ decât cei mai îndepărtați sateliți activi, și este la 36.000 de kilometri deasupra Pământului Cu toate acestea, unii dintre acești sateliți vor rămâne pe orbită foarte, foarte mult timp. Poate că într-o zi în viitor, oamenii ar putea avea nevoie să trimită „camioane de gunoi spațiale” pentru a le curăța. Dar deocamdată, cel puțin, stau pe „marginea drumului”.