Serialul Netflix care i-a învrăjbit pe români: ce probleme au cu Regina Charlotte: O poveste Bridgerton
Serialul Regina Charlotte: O poveste Bridgerton a fost lansat pe Netflix în data de 4 mai, mai exact cu două zile înainte de încoronarea regelui Charles al III-lea, și reprezintă un prequel al iubitei serii Bridgerton, concentrându-se, de această dată, pe povestea reginei Charlotte, în tinerețea sa.
Queen Charlotte: A Bridgerton Story/Regina Charlotte: O poveste Bridgerton, serialul care are șanse reale să facă priză cu publicul, însă nu cu toată lumea
Queen Charlotte: A Bridgerton Story/Regina Charlotte: O poveste Bridgerton este, fără dar și poate, unul dintre cele mai așteptate seriale din această primăvară, mai ales pentru acei utilizatori de Netflix care au „devorat” Bridgerton.
În cazul în care ai văzut deja Bridgerton, probabil că știi deja cine este Charlotte, fascinanta regină de culoare din serialul cu pricina.
Ei bine, acum ai ocazia de a vedea parcursul aceluiași personaj, însă de data aceasta la tinerețe, întrucât povestea se întoarce în timp și ți-o arată pe carismatica regină în primele ei zile de domnie și, mai ales, cum se căsătorește cu regele Angliei, George.
Așa cum era deja de așteptat, faptul că serialul Netflix o portretizează pe regina Charlotte ca fiind de culoare a stârnit numeroase controverse și comentarii cu iz negativ pe rețelele de socializare, mulți dintre deținătorii de conturi pe rețeaua de streaming acuzând că s-ar recurge la dezinformare, de vreme ce nu ar fi existat nicio regină de culoare în istoria Marii Britanii.
În cazul în care te-am făcut curios, iată ce au spus comentatorii pe pagina de Facebook a platformei Netflix: „Prințese și contese ciocolatii. Nu erau slugi sau sclavi. Dezinformări, modificarea istoriei”, Albă ca Zăpada interpretată de o actriță de culoare când lansați?”, „Nu mai există actori albi? Nu sunt rasistă, dar mă deranjează politica asta exagerată de a spăla creiere”, „Cei care vor vedea filmele vor avea o viziune distorsionată asupra istoriei. Gen de ce se vorbește atât despre rasism dacă regina și nobilii erau negri?”, „Măcar respectați adevărul istoric! De când negresele erau regine prin anii aceia, când negrii erau sclavi sau nu se amestecau cu albii! Filmele ar trebui să aibă rol educativ, mai ales dacă redați o anumită epocă. Respectați istoria!”.
Totuși, serialul Queen Charlotte pare inspirat dintr-o poveste reală
Deși pare greu de crezut, se pare că această dramă istorică de la Netflix poate fi inspirată, într-adevăr, din povestea reală a reginei Charlotte de Mecklenburg-Strelitz, soția regelui Eduard al III-lea.
Originile reginei Charlotte au fost atunci, ca acum și la noi, subiect aprins pentru britanici, întrucât unii dintre istorici susțineau că aceasta ar avea origini africane, datorită trăsăturilor acesteia ce aminteau de populația de culoare.
Totuși, alții s-au declarat cumpătați și au spus că, în lipsa unor dovezi clare, nu se poate susține un asemenea lucru.
În cazul în care prima teorie s-ar dovedi a fi adevărată, asta ar însemna că mulți dintre descendenții familiei regale britanice ar avea în ADN-ul lor sânge african.
„Dacă era de culoare, acest lucru ridică o mulțime de întrebări importante nu numai despre familia noastră regală, ci și despre membrii caselor regale din Europa, având în vedere că descendenții reginei Victoria sunt răspândiți în majoritatea familiilor regale din Europa.
Dacă o clasificăm pe Charlotte drept neagră, atunci regina Victoria și întreaga noastră familie regală, până la Prințul Harry, e neagră… un concept foarte interesant“, a declarat istoricul Kate Williams pentru The Guardian.
Un simplu test ADN ar putea, evident, rezolva aceste controverse.