Maimuța-om a fost creată acum un secol. Cum a fost posibil, ce s-a întâmplat cu ea, de fapt

de: Gabriel Peneș
25 08. 2023

De multă vreme, incitată de această perspectivă evoluționistă, omenirea a dorit să creeze o maimuță umană hibrid, ce a fost denumit „humanzee”, pentru că în experimente au fost folosiți cimpanzei, „chimpanzee”, în engleză. Și oricât de straniu ar părea, chiar au fost câteva tentative de acest fel, primele fiind înregistrate încă de acum un secol.

Maimuța-om a fost creată acum un secol

Cele mai cunoscute experimente de acest fel au fost făcute de biologul rus Ilya Ivanov, care, în 1926, a implantat un ovar uman într-o femelă cimpanzeu înainte de a o insemina cu spermă umană. Dar tentativele sale n-au fost încununate de succes. Ivanov a insistat și, ulterior, a procedat invers: a inseminat femei africane, fără știrea acestora, cu spermă de la cimpanzei.

Activitatea sa a scandalizat, în cele din urmă, comunitatea științifică, Ivanov depășind cu mult barierele eticii științifice, astfel că a fost obligat să renunțe la visurile sale demne de Frankenstein.

Oricum, el a apucat să creeze tot felul de alte animale hibrid, precum un „zedonk”, din încrucișarea unei zebre cu un măgar, un șobolan-șoarece, dar și un hibrid făcut dintr-o antilopă și o vacă

Dar zvonurile despre un alt experiment, reușit, se pare, în cadrul căruia s-ar fi născut o maimuță-om în SUA, au apărut în 2018, când psihologul evoluționist Gordon Gallup a făcut declarații în acest sens pentru ziarul The Sun.

Cimpanzeul Oliver a fost considerat o încrucişare om-maimuţă (Foto: Wikipedia)

Cum a fost posibil, ce s-a întâmplat cu ea, de fapt

Astfel, Gallup a susținut că un asemenea hibrid a venit pe lume la un centru de cercetare a primatelor din Orange Park, Florida, în anii ’20.

„Au inseminat o femelă de cimpanzeu cu material seminal uman provenit de la donator anonim, apoi au pretins că sarcina nu doar a apărut, ci chiar a fost dusă la termen, rezultând nașterea unei creaturi hibrid”, a spus Gallup.

Din păcate sau din fericire, oamenii de știință implicați și-au dat seama și s-au speriat de implicațiile morale și etice ale realizării lor și au eutanasiat cimpanzeul uman, pe care deja îl botezaseră Oliver.

„În câteva zile sau săptămâni de la nașterea acestuia, (cercetătorii) au început să ia în considerare aspectele morale și etice ale apariției unui astfel de hibrid, iar „copilul” a fost eutanasiat”, a adăugat Gallup, potrivit aceleiași surse.

Gallup, el însuși un respectat psiholog și creatorul „testului oglinzii”, a mai precizat că povestea i-a fost adusă la cunoștință de „un om de știință serios, credibil care i-a garantat că este absolut adevărată.

Oricum, este încă neclar dacă o încrucișare între un om și un cimpanzeu este, de fapt, posibilă. S-a sugerat că cele două specii au fost capabile să se împerecheze până acum circa 4 milioane de ani, ultimul strămoș comun trăind în urmă cu 6-7 milioane de ani.

Dar și acest lucru este contestat, iar aparenta perioadă curtă de timp ce a dus la diferențierea cromozomului Y între oameni și cimpanzei este explicat prin selecția naturală.

Dar și după „experimentul Oliver” au mai existat informații neconfirmate despre asemenea încercări de încrucișare, cum ar fi fost cel din China, din 1967 despre care s-a aflat abia în 1981.

Atunci, Ji Yongxiang, șeful unui spital din Shanghai, a pretins că a făcut parte din acel experiment desfășurat cu 14 ani în urmă, dar că acesta a fost stopat de Revoluția culturală a lui Mao.

De asemenea, în 2019, un raport a relatat despre experimentele similare conduse de profesorul Juan Carlos Izpisua Belmonte de la Institutul de Studii Biologice Salk din SUA.

Acesta, împreună cu echipa sa, ar fi produs cu succes primul hibrid om-cimpanzeu, lucru neconformat ulterior. Totuși, se știe că Belmonte a produs anterior embrioni de porci și de oi ce conțineau mici cantități de celule umane.

Deși pentru unii perspectiva concretizării unor asemenea experimente științifice pare atrăgătoare, de ce oare ne-ar trebui și am face așa ceva?