07 mart. 2021 | 10:31

Un om de știință rus a încercat să creeze un hibrid om-cimpanzeu. Ce s-a întâmplat cu acest experiment inedit

ACTUALITATE
Un om de știință rus a încercat să creeze un hibrid om-cimpanzeu. Ce s-a întâmplat cu acest experiment inedit

Există anumite persoane cărora nu ar trebui să li se spună niciodată să-și urmeze visurile. Hitler, de exemplu. Sau acest om de știință rus care a vrut să studieze știința și să aducă împreună un om și o maimuță, pentru a crea un hibrid între cele două.

Din păcate, nimeni nu l-a sfătuit pe Ilya Ivanovici Ivanov în tinerețe și nu i-a spus nimeni să renunțe. Ivanov a fost un biolog rus născut în 1870, care la vârsta adultă a obținut un set impresionant de realizări în domeniul său, domeniu care s-a întâmplat să fie inseminarea artificială.

Spre exemplu, Ivanov a fost foarte bun la extragerea și apoi la implantarea materialului seminal de cal. S-a spus că ar putea insemina 500 de iepe cu materialul seminal al unui singur armăsar, ceea ce este impresionant atât din partea savantului, cât și al calului. Pentru Ivanov totul era un experiment – lua sperma animalelor și o punea în diferite specii pentru a vedea ce se întâmplă.

A început încet, creând un “zedonk” (dintr-o zebră și un măgar), un șobolan-șoarece, dar și un hibrid făcut dintr-o antilopă și o vacă

Apoi, în 1910, a spus unei adunări de zoologi că a crezut că ar putea fi posibil să se creeze un hibrid om-maimuță, adesea denumit acum „humanzee”. La vremea respectivă, era doar ipotetic, precum biologii de astăzi care presupun cum ar putea arăta extratereștrii sau astronomii care sugerează o dată când va fi lansat telescopul spațial James Webb.

Ivanov nu a fost primul care a visat acest lucru și nu ar fi ultimul. Deși în mod realist un astfel de hibrid ar fi incredibil de puțin probabil să ajungă la o finalizare, au existat încercări cu hibrizi maimuță umană cu mult timp după timpul lui Ivanov. Un astfel de animal a fost cimpanzeul Oliver care a mers vertical și a fost susținut de promotorii săi ca un hibrid. Asta până când oamenii de știință au dovedit că nu este cazul.

Șansa sa a venit, în cele din urmă, după revoluția rusă din 1917, în timp ce lucra la Institutul Pasteur, notează New Scientist. Aici, în 1924, i s-a oferit ocazia să lucreze la schema de hibridizare a visurilor sale. Bărbatului i s-a spus că ar putea avea acces la toți cimpanzeii care i-au plăcut într-o instalație cu sediul în ceea ce era atunci cunoscută sub numele de Guineea Franceză.

În mod uimitor, a primit 10.000 de dolari de la Comisia Financiară Sovietică pentru a-și desfășura activitatea, înainte de a obține aprobarea Academiei Sovietice de Științe, precum și a membrilor înalți ai guvernului bolșevic.

Omul de știință rus voia să demonstreze teoria lui Darwin

În discursul său de convingere, el a subliniat că este un experiment care ar putea dovedi teoria lui Darwin cu privire la cât de strâns suntem legați de maimuțe, ceea ce ar fi o lovitură puternică împotriva religiei. De asemenea, este posibil ca bolșevicii să fi fost dornici să arate ce se poate realiza prin genetică, care se potrivește bine cu ideea lor de „eugenie pozitivă”.

A ajuns la unitate pentru a face ceea ce a făcut cel mai bine: transferarea materialului seminal de la un animal la altul. În 1926, el și Serge Voronoff au transplantat un ovar uman într-un cimpanzeu, înainte de a încerca să o insemineze cu spermă umană. A mai încercat asta de două ori fără succes.

Poate speri în acest moment că și-a admis înfrângerea, dar, în schimb, Ivanov a lansat o abordare alternativă (și considerabil mai oribilă): să ia sperma de la cimpanzei și să o implanteze în femeile africane fără știrea sau consimțământul lor. Planul era să pretindă că inseminarea unui cimpanzeu nu era decât un examen medical, permițându-i să afle luni mai târziu când s-a născut un bebeluș extrem de păros și suspect de bun la cățărat. Din fericire, guvernatorul francez a spus nu ideii și a călătorit în Abhazia, cu 20 de maimuțe remorcate.

A ajuns la un final experimentul său?

Încă nu a terminat. Într-un fel sau altul, el intenționa să facă un „humanzee” păros, așa că a început să recruteze femei sovietice care erau dispuse să facă acest lucru pentru știință. În mod uimitor, a reușit să convingă oamenii să facă acest demers alături de el.

Cinci femei s-au oferit voluntar pentru experimentul său. Din fericire, nicio maimuță nu a supraviețuit mult la creșa maimuțelor. Și, deși avea femei voluntare pentru experiment, Ivanov s-a trezit că nu mai are spermă de maimuță. Înainte să obțină mai multă, Academia Sovietică de Științe a auzit despre planurile sale de inseminare a femeilor în Africa fără consimțământ și tot sprijinul pentru proiect a fost luat pe motiv că „ar submina încrederea africanilor în cercetătorii și medicii din Europa și face problematică orice alte expediții ale oamenilor de știință ruși în Africa”.

Înainte de a găsi o nouă modalitate de a-și continua munca, el a fost exilat într-o călătorie de oameni de știință de către govern. El a murit la scurt timp după aceea, cu planul său de „humanzee” eșuat.