Dacă sunteți fani ai filmelor cu Jean Claude Van Damme, este imposibil să nu vă aduceți aminte de filmul „Universal Soldier”. Ce ați spune dacă ați afla că ideea filmului nu era, nici atunci, atât de futuristă pe cât părea? Un program similar era inițiat de biologul Ilia Ivanov în URSS-ul condus de Stalin, în perioada Războiului Rece.
Anunțând o nouă inițiativă în 2014, președintele de atunci, Barack Obama, declara jurnaliștilor: „Practic, mă aflu aici pentru a anunța că îl construim pe Iron Man.” S-a râs, dar el vorbea serios. Armata americană începuse deja să lucreze la un costum de protecție, cunoscut sub numele de Tactical Assault Light Operator Suit (Talos).
Un videoclip promoțional asemănător unui joc video îl arăta pe purtător dând buzna într-o celulă inamică, gloanțele ricoșând în armură. Iron Man nu a fost să fie. Cinci ani mai târziu, inițiativa s-a încheiat, dar creatorii speră că anumite componente individuale ale costumului vor avea aplicații în altă parte.
Dar cu toate astea genul acesta de proiecte futuriste își au rădăcinile într-o altă perioadă a istoriei contemporane a omenirii. Odată cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cele două mai puteri își împărțeau zonele de influență.
Statele Unite ale Americii dovedise deja potențialul militar fantastic prin cele două bombe atomice, iar URSS-ul era cât pe-aci să o facă și ea, dar a avut ghinion. Dar sfârșitul războiului nu a însemnat și sfârșitul concurenței dintre cele două mari puteri. Așa se face că URSS-ul lui Stalin, în fuga sa pentru a avea superioritatea pe toate planurile începe să dezvolte tot felul de proiecte, care mai de care mai fanteziste, finanțate cu sume enrome, cu acordul lui Stalin.
Un om de știință însetat de putere și un dictator malefic care încearcă să creeze un super-soldat folosind oameni și maimuțe sună ca un film științifico-fantastic. Cu toate acestea, în perioada sovietică a Rusiei, Iosif Stalin a investit bani în experimente senzaționale care implicau injectarea de spermă umană în gorilele femele și, mai șocant, inseminarea femeilor umane cu sămânța primatelor.
Stalin i-a ordonat renumitului om de știință Ilia Ivanov să creeze o rasă invincibilă de soldați ai Armatei Roșii, după cum arată documente secrete publicate în anii 1990. Documentele de arhivă spun că șeful de la Kremlin a cerut ca acești războinici mutanți să fie „puternici și rezistenți la foame”. Conform documentelor vremii, Stalin ar fi spus că aceștia ar trebui să aibă „o forță imensă, dar cu un creier subdezvoltat„. De asemenea, Stalin dorea ca aceștia să lucreze la construcția de căi ferate.
Omul de știință Ivanov își făcuse un nume la începutul secolului, perfecționând inseminarea artificială la cai, demonstrând că sperma unui armăsar mascul poate fecunda până la 500 de femele. Apoi a început să experimenteze cu hibridizarea și a încercat să creeze un super-cal prin încrucișarea animalelor cu zebre.
Ivanov și liderii sovietici din URSS au devenit interesați de posibilitatea de a încrucișa oameni cu rudele lor cele mai apropiate în cadrul unor experimente radicale care ar fi îmbunătățit reputația științei rusești. Termenul „humanzee” a fost inventat mai târziu, în secolul XX, și se referă la o încrucișare între oameni și cimpanzei, o hibridare posibilă din punct de vedere științific.
În 1924, Ivanov a prezentat guvernului sovietic propunerile sale pentru experimentul de hibridare deformată și a primit finanțare pentru o călătorie în Africa pentru a colecta animale. Și, în ciuda faptului că munca sa era controversată, a reușit să obțină sprijin din partea Institutului Pasteur din Paris, care i-a permis să folosească o stație de cercetare din Guineea, Africa de Vest, pentru cercetări privind reproducerea maimuțelor.
Cu toate acestea, când a ajuns la centrul de cercetare, a descoperit că cimpanzeii nu erau suficient de maturi pentru a lua parte la experiment. A început atunci să cerceteze cum să captureze și să supună animalele.
Cercetătorii au învățat să dea foc copacilor și să alunge maimuțele în cuști în timp ce acestea coborau în fugă. A reușit să insemineze trei cimpanzei cu spermă umană, dar niciuna dintre primate nu a rămas însărcinată. Ivanov a relatat că au fost capturate femei africane pentru a fi impregnate cu spermă de maimuță, dar nu a rezultat nicio sarcină. Femelele de gorilă urmau să primească și ele spermă umană înainte ca experimentele să fie oprite.
Ivanov s-a întors apoi în Uniunea Sovietică, unde a înființat o pepinieră de maimuțe cu 20 de cimpanzei în republica subtropicală Abhazia, în apropiere de Georgia. Când proiectul său a eșuat, Ivanov a fost arestat în 1930. A devenit unul dintre milioanele de oameni arestați de paranoicul Stalin și a murit într-un lagăr de muncă în 1932. Alexander Etkind, un istoric rus de la Universitatea Cambridge, a declarat că Ivanov dorea să demonstreze că maimuțele au evoluat din oameni.
„Dacă a încrucișat o maimuță și un om și a produs urmași viabili, atunci ar însemna că Darwin a avut dreptate în legătură cu cât de apropiați suntem”.
Când biologul a abordat guvernul lui Stalin, acesta a insistat că dovedirea teoriei evoluției lui Darwin ar da o lovitură religiei, pe care sovieticii încercau să o elimine. În 2005, schelete de maimuțe au fost găsite în orașul Suchumi din Georgia, situat la Marea Neagră, de către muncitorii care construiau un loc de joacă pentru copii.
Se crede că animalele se aflau printre creaturile capturate pentru cercetare în timpul proiectului din anii 1920, care l-a costat pe Stalin mai mult de 221 de milioane de lire sterline în banii de astăzi. Termenul de humanzee a devenit cunoscut în anii 1970, după apariția unei creaturi cunoscute sub numele de Oliver, un cimpanzeu chel care mergea pe picioarele din spate.
Oliver a fost prezentat de unii ca fiind „veriga lipsă” între oameni și cimpanzei. Dar testele efectuate pe Oliver în 1996 au dovedit o dată pentru totdeauna că animalul avea 48 de cromozomi și, prin urmare, nu era un hibrid uman.