Ce se întâmplă când pui gene de om într-o maimuță

Ce se întâmplă când pui gene de om într-o maimuță

Evoluția spune că oamenii au evoluat din maimuțe. Cercetătorii din China au vrut să înțeleagă de ce s-a întâmplat acest lucru, așa că au ales o metodă revoluționară – și terifiantă.

Cercetătorii de la Kunming Institute of Zoology au condus un studiu în cadrul căruia au combinat genele creierului uman cu genele maimuțelor macac. Astfel, au creat specimene transgenice, care au abilități de rezolvare a problemelor mult mai avansate decât frații lor nemodificați genetic. Sună precum plot-ul dintr-un film SF previzibil, nu?

Cercetătorii au descoperit mai multe gene care diferă într oameni și primate. Însă pentru a înțelege care din ele ar putea să fi dus la schimbările chimice din creier din procesul evoluției e nevoie de mai multă muncă. Se crede că unele gene au de a face cu discursul avansat, pe când altele cu mărimea generală a creierului.

Cei de la MIT Technology Review arată că echipa de cercetători a analizat îndeosebi gena MCPH1. Odată alterată, această genă duce la urmași cu un creier mult mai mic decât ar fi normal. Chinezii au adăugat versiunea umană a gene MCPH1 în embrionii de la 11 maimuțe. Din păcate, șase au murit înainte ca orice teste și analize să înceapă măcar.

La final au mai rămas cinci. Acestea au mai multe copii ale genei umane. Cercetătorii le-au supus la teste de memorie și la scanări RMN. Astfel, au descoperit că maimuțele modificate nu aveau creierul mai mare decât îl aveau maimuțele normale, dar o diferență exist totuși: anume că maimuțele modificate se descurcau mai bine la exerciții ce le testau memoria de scurtă durată.

Comunitatea științifică a adus multe critici studiului, pe motiv că acesta încalcă barierele etice în numele științei. Cu toate astea, cercetătorii chinezi sunt hotărâți să continue cu studiul, având deja în plan să experimenteze și cu alte gene umane implementate în creierele maimuțelor în viitor.

Citește și:
Sursa: BGR
Etichete: