Inteligența artificială poate „readuce la viață” celebrități decedate: e fascinant, dar și înspăimântător

de: Alexandru Puiu
21 07. 2023

Inteligența artificială pare să nu ai aibă niciun fel de limită când vine vorba despre capacitățile sale extraordinare prin care ne uimește de la o zi la alta.

Pe măsură ce oamenii testează tot mai multe funcții ale inteligenței artificiale, descoperă lucruri fascinante, dar și înspăimântătoare ce pot fi făcute cu ajutorul său.

De exemplu, celebrități decedate ar putea fi readuse la viață. Desigur, nu vorbim despre o înviere propriu-zisă, în carne și oase, în realitatea noastră, ci despre crearea unor clone digitale ale persoanelor respective.

Cum readuce oameni la viață inteligența artificială în 2023

E ca și cum Angelina Jolie peste 150 de ani ar continua să joace în filme, la nivel digital, fiindcă inteligența artificială îi va crea o clonă ce poate să-i continue cariera la infinit și chiar să-i conserve pentru totdeauna imaginea de femeie tânără, frumoasă și seducătoare. E evident că cel mai probabil peste 150 de ani Angelina din viața reală nu va mai exista, însă pe micile ecrane ea ar putea să tot apară în noi producții ale vremii respective. Nu-i așa că e interesant, dar și puțin înfricoșător?

Omenirea ar putea să-i revadă, de exemplu, pe actorii atât de îndrăgiți ce au plecat prea devreme de pe această lume.

Un astfel de caz este cel al actorului de film american James Dean, care a murit în 1955 într-un accident de mașină, după ce a jucat în doar trei filme, toate fiind foarte apreciate. Cu toate acestea, acum, la aproape șapte decenii după moartea sa, Dean a fost ales ca vedeta într-un nou film care urmează, numit Back to Eden.

O clonă digitală a actorului – creată folosind o tehnologie de inteligență artificială similară cu cea folosită pentru a genera deepfakes – va merge, va vorbi și interacționa pe ecran cu alți actori din film. Asistăm astfel la intrarea într-o nouă eră a cinematografiei moderne, ce va schimba fața industriei pentru totdeauna.

E firesc ca noua tehnologie să-i sperie mai ales pe actori, ale căror meserii, joburi și averi pot fi amenințate de această evoluție și mulți pot ajunge să nu mai aibă loc pe piață.