Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, în România: investiția fabuloasă, confirmată oficial de ”regele eolienelor”

de: Alexandru Puiu
15 06. 2023

Nu mai puțin de 800 de milioane de euro vor fi investite în România pentru realizarea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, o afacere care s-ar putea să vină cu beneficii majore pentru țara noastră, atât financiare, cât și de imagine.

Proiectul fabulos ar urma să fie realizat de Monsson, un gigant controlat de ”regele eolienelor” – Emanuel Muntmark. Pe marginea acestui subiect, compania a confirmat deja că a primit aprobările de la autoritățile locale și centrale pentru a demara construcția ansamblului fotovoltaic la Arad. Investiția va începe în această toamnă.

Parcul fotovoltaic de 800 milioane de euro

Cheltuielile necesare pentru obiectivele de investiții sunt de aproape 147 de milioane de euro, urmând ca, la final, proiectul să ajungă la aproximativ 800 de milioane de euro. Începerea lucrărilor este preconizată pentru toamna acestui an.

Ca referință, primele detalii despre această inițiativă au ajuns în spațiul public în luna februarie a acestui an. Tot atunci, s-au început demersurile pentru obținerea aprobărilor legale, acestea fiind primite acum de la autorități. Conform comunicatului de presă pe subiect, parcul fotovoltaic va avea o putere impresionantă de 1057,5 MW. Pentru comparație, poți să te gândești la un reactor nuclear de la Cernavodă, acesta având o capacitate de 706 MW.

Dacă rezultatul final va în conformitate cu proiectul înaintat autorităților, parcul fotovoltaic de la Arad are mari șanse să fie cel mai mare din Europa, din prisma capacității energetice. În total, va ocupa o suprafață de 1.000 de hectare și se va întinde între localitățile Grăniceri și Pilu din județ. La baza întregii investiții, se vor afla panouri fotovoltaice de tip monocristalin-bifacial. Acestea vor captura energia solară și o vor transforma în electricitate curată și sustenabilă.

„Printre beneficiile majore ale acestui proiect se numără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și dependența de sursele tradiționale de energie. Prin generarea unei cantități mari de electricitate din surse regenerabile, parcul fotovoltaic va contribui la protejarea mediului înconjurător și la creșterea sustenabilității energetice a României. Concret, pentru români poate însemna facturi mai mici la curent și costuri reduse la energia electrică, parcul având capacitatea de a furniza energie electrică pentru 300.000 de gospodării din România”, potrivit comunicatului de presă.

Conform Economedia.ro, Monsson este cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi a apei din 2004. La momentul de față are proiecte de peste 7.000 MW în dezvoltare.