Mândria României, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa: când va fi gata, ce putere are

Mândria României, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa: când va fi gata, ce putere are

La începutul acestei săptămâni, a fost confirmată o tranzacție foarte importantă pe marginea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. Acesta se află momentan în stadiu de proiect, dar va fi amplasat în România, la Satu Mare.

Monsson a vândut către Rezolv Energy proiectul pentru cel mai mare parc de panouri solare din Europa, cu o putere totală de 1044 MW. Acesta va fi instalat la Satu Mare, construcția începe în 2023 și, în condiții ideal, ar trebui finalizată până în 2025. Ca referință, dacă numele îți este străin, Monsson este cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România.

Parcul fotovoltaic de la Satu Mare, cel mai mare din Europa

Noul proiect fotovoltaic va avea o putere instalată de 1044 MW și va include nu doar panouri solari, ci și o soluție de ultimă generație pentru stocarea energiei. Producția anuală de energie a acestui parc fotovoltaic ar trebui să fie suficientă pentru acoperirea necesarului de energie electrică a peste un milion de gospodării. În plus, va genera peste 500 de noi locuri de muncă în următorii trei ani, se arată în comunicatul celor două companii pe marginea tranzacției.

“Suntem mândri să facem parte din procesul de tranziție al României către energia regenerabilă. Credem că România poate fi un exemplu în vremuri așa de interesante ca cele pe care trăim acum. Energia verde este mai ieftină și mai curată și nu creează dependență față de alții. Noi ne bazăm pur și simplu pe soare și pe vânt”, a afirmat Sebastian Enache, Head of M&A, Monsson.

“Ne îndreptăm către o epocă nouă pentru energia regenerabilă din Europa. Asemenea proiecte ne vor permite să furnizăm energie curată, foarte competitivă, fără subvenții și la un preț stabil pentru consumatorii industriali și comerciali. De asemenea, proiecte de genul acesta vor avea o contribuție importantă și în atingerea celor două obiective pe care România și le-a asumat: creșterea independenței energetice și reducerea emisiilor nete la zero”, a continuat Jim Campion, Chief Executive la Rezolv Energy.

“Monsson și Rezolv au planuri mari și în ceea ce privește reconversia profesională a oamenilor din zonă și implicarea cât mai mare a forței de muncă locale în lucrările de construcții și operarea parcului fotovoltaic. Parcul fotovoltaic va fi proiectat, construit și operat la cele mai mari standarde sociale, de mediu și de guvernanță (ESG), cu un accent deosebit pe integrarea activităților agricole din perimetru. Mare parte din terenul agricol de slabă calitate va fi transformat în pășune, fiind astfel controlată vegetația în exces.

Cercetări recente din Statele Unite au demonstrat beneficiile acestei soluții, confirmând că randamentul general al pășunilor din cadrul parcurilor fotovoltaice este similar cu cel al pășunilor din câmp deschis. Proiectul va căuta, de asemenea, să încorporeze apicultura și alte măsuri pentru a crește biodiversitatea”, mai arată comunicatul citat de economica.net.