Minerii români devin experți în energie regenerabilă: cum este posibil

Minerii români devin experți în energie regenerabilă: cum este posibil

Asociația Română pentru Energie Eoliană a inaugurat oficial RenewAcad. Mii de mineri vor fi școlarizați în cadrul ei.

Evenimentul a avut loc cu ocazia Wind Open Day. La ceremonia de inaugurare au fost prezenți tineri din mai multe zone ale țării. Printre ei, s-au aflat și foști sau actual angajați ai minelor din Valea Jiului. ”În industria eoliană suntem entuziasmați să oferim atâtea oportunități pentru mineri. Acesta este viitorul, pentru Europa, pentru România, pentru comunitățile noastre, și vrem ca toți să fiți parte din asta”, spune șeful Wind Europe.

”Alte țări din Uniunea Europeană nu au capacități de reconversie a minerilor. În România, iată că există, sunteți înaintea tuturor”, a mai spus Dickens, care s-a adresat în limba română.

Câți mineri vor fi calificați în tehnicieni?

Primul centru de pregătire de la Constanța intenționează să califice în total 8.000 de foști mineri în tehnicieni pentru industria. Săptămâna viitoare, va fi deschis și centrul de pregătire de la Petroșani. După el vor urma și altele, în țară. ”Asociația pentru Energie Regenerabilă, împreună cu Monsson și CEZ au pus bazele Academiei pentru reconversie profesională pentru surse regenerabile de energie. Primul pas a fost făcut deja, am obținut o finanțare de un milion de euro pentru a pregăti primii 800 de angajați care să se reconvertească pentru industria regenerabilelor, în eolian și fotovoltaic.

Planul Asociației este să acceseze fonduri europene din diverse surse, ca Fondul pentru Tranziție Justă, și să pregătească 8.000 de mineri, câte 800 pe an, în următorii 10 ani, pentru a putea avea necesarul de resursă umană calificată. Se vor construi 12.000 MW până în 2030, și avem nevoie de forță de muncă calificată. Ei sunt una dintre cele mai bune resurse, care, pe termen scurt, pot fi recalificate”, spune Sebastian Enache, manager al proiectului.

Pregătirea inițială a unui tehnician pentru industria regenerabilă costă circa 8.000 de euro. După aceasta, fiecare companie mai cheltuie, în fiecare an, circa 3.000 de euro. Cursurile RenewAcad de 8.000 de euro vor fi gratuite pentru cei care se înscrie.

Citește și: