Ce caută luptătorii ceceni în Ucraina și ce efect au pe câmpul de luptă

de: Anca Lupescu
20 01. 2023

Cecenii se numără printre puținele grupuri etnice care participă la lupte de ambele părți ale războiului din Ucraina.

De ce luptă cecenii în Ucraina

Printre cei care luptă alături de trupele ucrainene se numără cei mai vechi și mai înverșunați dușmani ai președintelui rus Vladimir Putin – veterani ai războaielor din țara lor natală și separatiști căutați de Moscova, care se află de partea Kievului din 2014.

În același timp, Rusia a folosit ceceni loiali Kremlinului pentru a disciplina și, se pare, chiar a executa soldații disidenți, precum și pentru a intimida civilii din Ucraina, scrie Euronews.com.

Cecenia este o parte neliniștită din sudul Rusiei, în regiunea Caucaz. După dizolvarea URSS în 1991, populația sa, majoritar musulmană, a încercat să se desprindă și să își creeze propriul stat. Acest lucru a dus la două războaie îngrozitoare în anii ’90, care s-au încheiat cu stabilirea controlului Moscovei asupra Ceceniei.

Cecenii care duc astăzi război pentru Rusia în Ucraina, spun experții, sunt cei care s-au aliat cu Moscova pentru a înfrânge rebeliunea propriului popor în timpul celui de-al doilea război cecen, între 1999 și 2009.

De atunci, ei au acționat ca forțe de securitate ale Republicii cecene semiautonome, menținând un control de fier asupra populației și reprimând rebelii separatiști și unii islamiști, care ar putea încerca să provoace din nou Moscova.

„Ei au fost cooptați de regimul rus”, spune Jean-Francois Ratelle, profesor asistent la Universitatea din Ottawa, specializat în conflictul cecen, pentru sursa citată.

„Au primit arme, locuri de muncă și miliarde de dolari din partea statului”.

Cecenii care luptă sub steagul Rusiei sunt cunoscuți sub numele de Kadîroviți, după numele tatălui liderului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, adesea numit unul dintre „câinii turbați ai lui Putin”.

Ramzan a moștenit funcția de la tatăl său, Akhmad Kadîrov, un trădător care inițial a declarat jihadul împotriva Moscovei în timpul primului război cecen.

Până la cel de-al doilea conflict cecen, în 1999, atât Akhmad, cât și Ramzan – care a fost șoferul personal și garda de corp a tatălui său – au dezertat de partea rusă.

De atunci, miliția a fost sprijinită de principalul serviciu de securitate rusesc, FSB.

În octombrie, Kadîrov a afirmat că și-a trimis cei trei fii, în vârstă de 14, 15 și 16 ani, să lupte alături de forțele rusești pe linia frontului din Ucraina.

Ce efect au avut cecenii pe câmpul de luptă?

Mii de pedestrași ceceni au pătruns în Ucraina chiar în primele zile ale războiului, care a început la 24 februarie 2022.

Estimările privind numărul lor variază, dar se crede că ar exista în jur de 9.000 de ceceni de partea rusă, iar peste 21.000 de ceceni au parcurs ciclic conflictul.

Ei au participat la luptele urbane din Maripol, Sievierodonetsk și din regiunea mai largă Donbas din sud-estul Ucrainei.

Dar Ratelle a fost sceptic în ceea ce privește importanța lor pe câmpul de luptă, comparându-i cu o armată privată de unică folosință.

„Acestea nu sunt trupe de elită”, a spus el. „Cel mai probabil au fost folosite ca forță de grăniceri… Întotdeauna este mai ușor pentru un cecen să fie ucis într-un război decât pentru un etnic rus”.

„Au fost tratați ca carne de tun pentru o vreme”.

„Mobilizarea parțială” de 300.000 de soldați, anunțată de Putin în septembrie, a vizat în mod disproporționat populațiile etnice minoritare sau migranții din Asia Centrală, mulți provenind din comunități sărace.