Liderul Ceceniei, critici la adresa armatei lui Putin: „O situație uluitoare”. Ucrainenii continuă să își recucerească teritoriile ocupate

Liderul Ceceniei, critici la adresa armatei lui Putin: „O situație uluitoare”. Ucrainenii continuă să își recucerească teritoriile ocupate

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, numit de Kremlin, a criticat conducerea armatei ruse după ce aceasta a părut să fie luată prinsă cu garda jos de lupta Ucrainei împotriva invaziei rusești în nord-estul țării.

Kadîrov, critici la adresa lui Putin

Într-un semn că Kremlinul s-ar putea confrunta cu repercusiuni serioase din cauza pierderii teritoriului pe care administrațiile de ocupație rusești au declarat în repetate rânduri că intenționează să îl păstreze „pentru totdeauna”, Kadîrov a sugerat, de asemenea, că Vladimir Putin ar putea să nu fie conștient de situația reală a lucrurilor.

„Au făcut greșeli și cred că vor trage concluziile necesare”, a declarat Kadyrov într-un mesaj audio postat duminică pe canalul său Telegram.

„Dacă astăzi sau mâine nu se vor face schimbări de strategie, voi fi nevoit să vorbesc cu conducerea Ministerului Apărării și cu conducerea țării pentru a le explica situația reală de pe teren.

Este o situație foarte interesantă. Este uluitoare, aș spune”, a declarat Kadîrov, un fost rebel devenit aliat al Kremlinului, care conduce Cecenia – o republică rusă din Caucaz – cu o mână de fier și are la comanda sa o forță paramilitară.

Cecenia a ajutat la războiul Rusiei în Ucraina

Multe unități din Cecenia au luat parte la efortul de război al Rusiei și, deși Kadîrov este aparent loial Moscovei, el este una dintre puținele figuri politice rusești ale căror mesaje nu sunt controlate în totalitate de Kremlin.

Toți ochii vor fi ațintiți asupra modului în care Putin va reacționa la această retragere. El a trecut anterior cu vederea afirmațiile potrivit cărora a făcut o eroare de calcul teribilă în februarie, când a crezut că armata rusă ar putea cuceri Ucraina în câteva zile.

Într-o apariție recentă, el a declarat că Rusia „nu a pierdut nimic” în timpul războiului, dar pierderile majore din ultimele zile ar putea fi mai greu de vândut populației ruse.

Sâmbătă, în timp ce veștile dezastruoase de pe front se scurgeau, Putin era ocupat cu inaugurarea unei roți de observație uriașe într-un parc din Moscova, în cadrul festivităților pentru Ziua Moscovei. Bloggerii militari l-au criticat aspru pentru că a continuat cu sărbătorile.