Liderul cecen Ramzan Kadîrov a dezvăluit hărți cu planurile de atac ale rușilor

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a dezvăluit hărți cu planurile de atac ale rușilor

Ramzan Kadyrov, omul puternic lider al Ceceniei, a susținut luni că i-au fost trimise hărți de comandanții ruși care arată un plan de atac „punct cu punct” pentru Ucraina, inclusiv cucerirea capitalei Kiev. Afirmațiile lui Kadyrov conform cărora forțele ruse vor lansa o ofensivă asupra Kievului vin la scurt timp după ce Kremlinul a declarat că va retrage trupele și va reduce operațiunile militare în regiunea din jurul capitalei ucrainene.

Hărți cu planurile de atac ale rușilor, dezvăluite de liderul cecen

„Am primit rapoartele și hărțile la ora 2 a.m. Punctele sunt marcate, sarcinile sunt clare. Și deja începem să lucrăm în mod specific, punct cu punct. Va fi mai multă muncă ofensivă, nu numai în Mariupol, ci și în toate celelalte așezări, orașe și sate”, a declarat Kadyrov, șeful Republicii Cecene a Rusiei, într-un videoclip postat luni dimineața pe canalul său Telegram, potrivit newsweek.com.

Lugansk și Donețk, în primul rând le vom elibera. Această sarcină a fost stabilită de comandantul șef, președintele Vladimir Putin. Și apoi vom cuceri Kievul și toate celelalte orașe. Scopul nostru nu este să luăm orașe, ci să distrugem toți acești bandieri, naziști diavoli, adică necredincioși, care sunt în luptă de partea Ucrainei”, a mai spus Kadyrov, care a fost un susținător ferm al lui Putin.

„Banderas” se referă la Stepan Bandera, un politician ucrainean din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și colaborator nazist.

Putin descrie invadarea Ucrainei ca pe o „operațiune militară specială” care urmărește „denazificarea” și „demilitarizarea” țării.

Kadyrov a fost acuzat în mod repetat de ONG-urile internaționale de încălcarea drepturilor omului în Cecenia, însă a negat acuzațiile. Nu este clar dacă Kadyrov a încercat să răspândească informații false cu privire la strategia militară a lui Putin în Ucraina.

„Nu este clar care sunt obiectivele rușilor pe termen mai lung”

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat într-o declarație din 21 martie că Rusia „nu mai visează să cucerească Kievul”, pe fondul semnelor unui avans rusesc slăbit și încetinit către oraș. Pe 6 aprilie, un înalt oficial al apărării al SUA a evaluat că Rusia și-a încheiat retragerea din jurul Kievului.

„Evaluăm că toți rușii au plecat. Amenințarea invaziei terestre a Kievului a dispărut în mod clar pentru moment, dar nu este clar care sunt obiectivele lor pe termen mai lung”, a spus oficialul, vorbind sub condiția anonimatului, menționând că Kievul rămâne în continuare sub amenințare chiar și fără prezența trupelor ruse în regiune.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu difuzat duminică la 60 Minutes de la CBS, a spus că Ucraina „nu este pregătită să predea țara”.