Bula imobiliară din România, o himeră în Europa: ce s-a întâmplat cu construcțiile de la noi, comparativ cu occidentul
Institutul European de Statistică, Eurostat, a publicat cel mai recent studiu referitor la realitatea construcțiilor din zona Euro. Cu această ocazie aflăm că România se află într-o situație cel puțin ciudată.
În timp ce la nivel european, în martie, au scăzut construcțiile, România este excepția de la regulă. În luna respectivă, comparativ cu februarie 2023, producția ajustată sezonier în sectorul construcțiilor a scăzut cu 2,4% în zona euro și cu 1,9% în UE, potrivit primelor estimări ale Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. În februarie 2023, producția în construcții a crescut cu 1,7% în zona euro și cu 1,4% în UE. În același timp, în România, construcțiile au crescut cu aproximativ 4,1%, cea mai mare valoare din Europa. Slovenia este pe poziția a doua cu 3,2%, iar Portugalia a sărit cu 1,6%.
Se cumpără, nu se cumpără, noi construim
În timp ce în primele trei luni ale acestui an s-a diminuat semnificativ numărul tranzacțiilor pe meleaguri mioritice, românii se pare că nu se mai opresc din construit. Nu de alta, de la o lună la alta, în martie 2023 comparativ cu februarie, construcțiile de clădiri au scăzut cu 2,4% în zona euro, iar construcțiile de inginerie civilă s-au diminuat cu 2,3%. Scăderi fabuloase s-au înregistrat și în state importante precum Austria (-10,9%), Slovacia (-10,3%) și Germania (-4,6%). România are cel mai mare plus menționat mai sus.
Lucrările de construcții de inginerie civilă au scăzut cu 2,2% de la un an la altul în zona euro, martie 2023 versus martie 2022. Construcțiile de clădiri s-au diminuat cu 1,3% în aceleași condiții. În Uniunea Europeană, lucrările de inginerie civilă au scăzut cu 1,8% de la un an la altul, pe când construcțiile de clădiri au scăzut cu 1,2%.
Și aici, România este complet împotriva curentului, cu o fabuloasă creștere de 17,7% de la un an la altul. Singura care ne depășește este Slovenia cu 28,3%, iar Olanda este pe trei cu 4,2%.Pe partea de minus anual, avem Slovacia (-10,3%), Ungaria (-9,8%) și Cehia (-6,1%).