17 mai 2023 | 07:50

Vestea dimineții pentru pensionarii cu până la 3000 de lei pe lună: anunțul așteptat de milioane de români

ACTUALITATE
Vestea dimineții pentru pensionarii cu până la 3000 de lei pe lună: anunțul așteptat de milioane de români

Autoritățile române vor de aproximativ un an să le întindă o mână de ajutor suplimentară românilor cu pensii de până la 3000 de lei. Șansele ca această inițiativă să se și materializeze în viitorul apropiat este destul de mare.

În urmă cu câteva zile, PNL și-a publicat programul de guvernare pentru următorii ani. Pe lângă creșterea salariilor și reducerea CAS, oficialii au insistat și pe eliminarea impozitării pentru pensionarii care primesc până în 3000 de lei. De asemenea, liberalii au insistat pe 0% contribuții sociale pentru al doilea loc de muncă și 0% contribuții sociale de sănătate pentru persoanele fizice autorizate care obținut venituri și din salarii. Nu în ultimul rând, PNL promite contracte de muncă part-time impozitate la numărul de ore lucrate.

Reforma pensiilor vine cu bani în plus

„Reducem progresiv contribuțiile de asigurări sociale de stat, pentru creșterea salariilor nete; este o măsură care ar duce la creșterea salariilor și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România (…) Reducerea cotei de CAS va fi susținută parțial prin creșterea numărului locurilor de muncă și prin reforma pensiilor speciale acordate în prezent”, se mai arată în proiectul liberal de guvernare.

Pensiile românilor care funcționează pe principiul de contributivitate și, la momentul de față, nu depășesc pragul de 3000 de lei, nu vor mai fi impozitate. În momentul de față, pragul pentru acest beneficiu fiscal este de 2000 de lei, dar nu a mai fost actualizat de mulți ani. În plus, românii pensionați pentru limită de vârstă vor beneficia de o serie de stimulente în cazul în care își doresc în continuare să rămână în câmpul muncii.

Ca un detaliu interesant, tot PNL vrea să desființeze scutirile de impozitare pentru lucrătorii din IT și construcții. În opinia oficialilor, acestea și-au atins scopul și potențialul.

„În vederea consolidării sectorului agricol autohton și a dezvoltării industriei alimentare, normalizarea regimului fiscal va interveni începând cu anul 2026, conform angajamentelor din PNRR”, se arată în documentul PNL.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele