Zece semne că vei trăi până la o sută de ani: cum îți îmbunătățești stilul de viață
Ia în considerare acest lucru: în secolul al XX-lea, speranța medie de viață a crescut cu 30 de ani – cel mai mare câștig din 5.000 de ani din istoria umanității. Centenarii, oamenii care ajung la trei cifre, nu mai sunt un club atât de exclusivist, numărul acestora crescând cu 51% din 1990 până în 2000.
Progresele în sănătate, educație, prevenirea bolilor și tratamente sunt în fruntea listei cauzelor pentru creșterea speranței de viață. Dar ceea ce poate nu știi este că obiceiurile de zi cu zi aparent neimportante din trecutul sau prezentul tău pot influența cât de mult și cât de bine vei trăi.
În continuare, acestea sunt zece semne bazate pe știință că ești pe o cale de viață lungă, plus sfaturi despre cum să mergi pe drumul cel bun.
Îți place să te antrenezi
Dacă îți place să transpiri în mod regulat, ai noroc. Studiile au arătat că a rămâne activ fizic poate ajuta la îmbunătățirea longevității și la reducerea riscului de boli de inimă, diabet și alte afecțiuni de sănătate. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, pierzi masă musculară, dar exercițiile fizice te ajută să îți dezvolți masa musculară, astfel încât să-ți poți menține metabolismul accelerat și să-ți menții o greutate sănătoasă.
Ai fost un adolescent cu greutate sănătoasă
Un studiu din Journal of Pediatrics care a urmărit 137 de afro-americani de la naștere până la vârsta de 28 de ani a constatat că excesul de greutate la 14 ani crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la vârsta adultă. Adulții cu diabet au șanse de două până la patru ori mai mari de a dezvolta boli de inimă decât cei fără această afecțiune, potrivit Asociației Americane a Inimii.
Faci să conteze fiecare calorie
Cercetătorii din St. Louis au raportat că bărbații și femeile care își limitează caloriile zilnice la 1.400 până la 2.000 (cu aproximativ 25% mai puține calorii decât cei care urmau o dietă occidentală tipică de 2.000 până la 3.000 de calorii) erau literalmente tineri la inimă – inimile lor funcționau ca cele ale persoanelor cu 15 ani mai tinere.
„Este vorba nu doar de a mânca mai puțin, ci de a obține cea mai multă hrană pe calorie”, spune autorul studiului Luigi Fontana, profesor asociat de medicină la Washington University School of Medicine.
Astfel, dacă reduci caloriile și mănânci mai multe alimente bogate în nutrienți, sănătatea ta se va îmbunătăți, spun cercetătorii.
Ești un iubitor de ceai
Atât ceaiurile verzi, cât și cele negre conțin o doză concentrată de catechine, substanțe care ajută la relaxarea vaselor de sânge și protejează inima. Într-un studiu efectuat pe peste 40.500 de bărbați și femei japoneze, cei care au băut cinci sau mai multe căni de ceai verde în fiecare zi au avut cel mai mic risc de a muri din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.
Alte studii care au implicat ceaiul negru au arătat rezultate similare. E important de știut că ceaiurile gata de băut (de tipul pe care îl găsești în secțiunea de băuturi din supermarket) nu oferă aceleași beneficii pentru sănătate.
„Odată ce apă este adăugată frunzelor de ceai, catechinele acestora se degradează în câteva zile”, spune Jeffrey Blumberg, profesor de științe și politici nutriționale la Universitatea Tufts.
De asemenea, unele studii arată că adăugarea de lapte poate elimina efectele protectoare ale ceaiului asupra sistemului cardiovascular, așa că rămâi doar la lămâie sau miere.
Nu bei Cola, chiar și dietetică
Oamenii de știință din Boston au descoperit că consumul zilnic de una sau mai multe sticle de Cola obișnuite sau dietetice îți dublează riscul de sindrom metabolic – un grup de afecțiuni, inclusiv hipertensiune arterială, niveluri crescute de insulină și exces de grăsime în jurul taliei, care cresc șansa de apariție a bolilor de inimă și diabet. Controlul tensiunii arteriale și al nivelului de colesterol, prevenirea diabetului și nefumatul pot adăuga 6 până la 9,5 ani sănătoși în viața ta.
Mănânci mâncare mov
Strugurii, afinele, vinul roșu: toate acestea obțin acea culoare profundă și bogată din polifenoli – compuși care reduc riscul bolilor de inimă și pot, de asemenea, să protejeze împotriva bolii Alzheimer, potrivit cercetărilor. Polifenolii ajută la menținerea vaselor de sânge și a arterelor flexibile și sănătoase.
„Ceea ce este bun pentru arterele tale coronare este, de asemenea, bun pentru vasele de sânge ale creierului”, spune Robert Krikorian, Director al Centrului de tulburări Cognitive de la Universitatea din Cincinnati.
Studiile preliminare pe animale sugerează că adăugarea de struguri negri în dieta ta poate îmbunătăți funcția creierului. În plus, într-un studiu recent pe oameni, cercetătorii au descoperit că consumul a una sau mai multe căni de afine în fiecare zi poate îmbunătăți comunicarea dintre celulele creierului, îmbunătățindu-ți memoria.
Nu mănânci burgeri
Câteva porții de mărimea palmei de carne de vită, porc sau miel din când în când nu este mare lucru, dar consumul a mai mult de mai multă carne roșie pe săptămână crește riscul de cancer colorectal. Așa că lasă-te de hot-dogs.
Experții nu sunt siguri de ce carnea roșie procesată este atât de dăunătoare, dar unul dintre suspecții lor sunt agenții cancerigeni care se pot forma atunci când carnea este prăjită sau afumată – sau când se adaugă conservanți, cum ar fi nitrații.
Alergi 40 de minute pe zi
Oamenii de știință din California au descoperit că oamenii de vârstă mijlocie care au făcut exact asta – pentru un total de aproximativ cinci ore pe săptămână – au trăit mai mult și au funcționat mai bine fizic și cognitiv pe măsură ce îmbătrâneau. Cercetătorii au urmărit alergători și non-alergători timp de 21 de ani.
„Ceea ce ne-a surprins este că alergătorii nu doar că au suferit de mai puține boli de inimă, ci au dezvoltat și mai puține cazuri de cancer, boli neurologice și infecții”, spune autorul studiului Eliza Chakravarty, profesor asistent de medicină la Universitatea Stanford. „Exercițiile aerobice mențin sistemul imunitar tânăr”.
Dacă nu-ți place să alergi, chiar și 20 de minute pe zi de orice activitate care te lasă fără suflare îți poate stimula sănătatea, spune ea.
Preferi să mergi pe jos decât să conduci
Oamenii „în formă” – definiți ca cei care merg aproximativ 30 de minute pe zi – au șanse mai mari să trăiască mai mult decât cei care merg mai puțin, indiferent de câtă grăsime corporală au, potrivit unui studiu recent efectuat pe 2.603 bărbați și femei. În mod similar, femeile supraponderale își pot îmbunătăți sănătatea inimii adăugând doar zece minute de activitate la rutina lor zilnică, arată cercetări recente. Așa că fă o plimbare la ora prânzului, fă tururi pe teren în timp ce copilul tău se află la antrenament de fotbal – găsește modalități de a te mișca puțin mai mult, în fiecare zi.
Nu ai menajeră
Doar prin aspirarea, curățarea podelei sau spălarea ferestrelor timp de puțin mai mult de o oră, o persoană obișnuită poate arde aproximativ 285 de calorii, scăzând riscul de deces cu 30%, potrivit unui studiu efectuat pe 302 adulți în vârstă de 70 și 80 de ani.