Mâncarea picantă îți poate prelungi viața

Mâncarea picantă îți poate prelungi viața

Vești bune pentru orice consumator de chili: dacă mănânci des alimente picante, ai toate șansele să trăiești mai mult.

Totuși, înainte să îți torni sos Tabasco peste nachos, ar fi bine să știi că nu orice aliment iute se pune la socoteală. De asemenea, deocamdată nu e clar care anume este factorul care are acest efect. Oamenii caută de mult timp secretul longevității, și par să îl găsească în multe locuri, sub forme diferite.

Știm de mult că trebuie să mâncăm legume, fructe și să evităm pe cât posibil zahărul și alimentele procesate, dar cum rămâne cu condimentele? Oamenii de știință investighează de mult timp eventualele efecte pozitive ale ingredientelor active din acestea, în special ale ardeiului iute. Ținând cont de faptul că este foarte popular la nivel global, cercetătorii au hotărât să se concentreze mai mult asupra lui.

Aproape jumătate de milion de adulți din 10 regiuni diferite ale Chinei au fost monitorizați aproape șapte ani. La începutul studiului, care a început să fie desfășurat în 2004, participanții au răspuns unui chestionar legat de obiceiurile de consum a mâncării picante. Datele colectate au implicat și alți factori și caracteristici, printre care educația, consumul de alcool, activitatea fizică, consumul de carne roșie și nu numai, scriu cei de la IFLScience.

Cei care aveau cazuri de cancer, boli de inimă și infarct în familie au fost excluși, dar în timpul investigațiilor au murit mai mult de 20.000 de participanți. Cercetătorii au descoperit că cei care consumau alimente picante o dată sau de două ori pe săptămână au prezentat un risc cu 10% mai mic, iar cei care aveau acest obicei zilnic au arătat riscuri cu 14% mai mici. Au fost observate aceleași trenduri în cazul ambelor sexe, dar dovezile au fost mai clare în cazul celor care evită alcoolul.

Totuși, studiul a fost destul de limitat, rezumându-se la populația Chinei. Așadar, deși au fost identificate numeroase efecte benefice asupra sănătății în cazul multor condimente, nu putem garanta că reprezintă secretul unei vieți lungi și sănătoase. Asocierea este cât se poate de plauzibilă, dar nu confirmată oficial.

 

Citește și: