Vorbește 40 de limbi, printre care și româna și câștigă sub 20 de dolari pe oră: cu ce se ocupă bărbatul care locuiește în SUA

de: Ozana Mazilu
11 04. 2022

Un bărbat din Statele Unite poate vorbi în peste 40 de limbi străine, inclusiv în română, pe care o vorbește fluent. El lucrează ca spălător de covoare.

El este un caz rar de persoană hiperpoliglotă. Potrivit The Washington Post, bărbatul a mers la un centru specializat, unde i s-a făcut o scanare a creierului prin intermediul unui RMN. Astfel, creierul Vaughn Smith a fost scanat printr-un examen RMN funcțional, trecând printr-o serie de teste: a citit cuvinte în limba engleză și a ascultat limbi străine, unele pe care le cunoștea, pe altele, nu. În tot acest timp, aparatul a înregistrat imagini tridimensionale ale creierului lui Vaughn la fiecare două secunde.

„Am presupus că zonele lingvistice ale lui Vaughn vor fi masive și foarte active, iar ale mele patetic de mici. Dar scanările au arătat contrariul: părțile din creierul lui Vaughn folosite pentru a înțelege limbajul sunt mult mai mici și mai liniștite decât ale mele. Chiar și atunci când citim aceleași cuvinte în limba engleză, eu îmi folosesc mai mult din creier și lucrez mai mult decât el”, a spus jurnalista de la Washington Post.

Bărbatul vorbește fluent 24 de limbi

Deși ar putea câștiga mult mai mult de atât, Vaughn Smith curăță, cu mai puțin de 20 de dolari pe oră, covoare din case. Omul are abilități ieșite din comun: vorbește fluent, spune el, opt limbi: engleză, spaniolă, bulgară, cehă, portugheză, română, rusă și slovacă. Pe lângă acestea, poate să poarte o conversație în alte 25 de limbi. Mai exact, se descurcă bine în cel puțin 37 de limbi, dintre care 24 le vorbește suficient de bine pentru a purta conversații lungi. De asemenea, bărbatul poate citi și scrie în opt alfabete – poate povesti în italiană, finlandeză și în limbajul american al semnelor.

Nu are studii superioare, dar învață singur limbi indigene, de la Nahuatl din Mexic, la dialectul Salish din Montana, iar calitatea accentului său în olandeză și catalană îi uimește pe vorbitorii nativi.

Mai mult decât atât, bărbatul poate să-și amintească nume, numere, date și sunete mult mai bine decât majoritatea oamenilor. Chiar și pentru el, acest lucru a fost întotdeauna un mister. Dar știe exact care a fost motivul pentru care și-a dedicat viața învățării atâtor limbi. A crezut, la început, că există doar două limbi. Engleza, așa cum vorbea tatăl său, și spaniola, pe care o vorbea mama sa. Lui Vaughn îi plăcea să-și viziteze familia din Orizaba, Mexic, și îi plăcea felul în care sunau cuvintele spaniole. Dar crescând în Maryland, a încercat adesea să nu le folosească. Nu voia să se simtă mai diferit decât era deja față de ceilalți copii. Spaniola a fost primul lui secret.

Mai târziu, când niște veri îndepărtați ai tatălui său au venit în vizită din Belgia, au folosit cuvinte diferite de cele pe care Vaughn le auzise vreodată. De atunci, a fost fascinat de fiecare limbă nouă pe care o întâlnea.