Visul apei pe Marte pare să se spulbere: ce au descoperit oamenii de știință

de: Iulia Kelt
26 01. 2022

Oamenii de știință au reanalizat o ipoteză mai veche, în ceea ce privește existența apei pe Marte, și au descoperit că realitatea ar putea fi, de fapt, diferită.

Anul trecut, o lucrare științifică susținea că temperaturile de pe Marte sunt, probabil, mult prea scăzute pentru ca apa să rămână neînghețată în regiunea studiată.

Acum, un nou studiu aprofundat a descoperit că semnalul radar interpretat ca fiind apă lichidă ar fi, de fapt, o altă resursă pe care Marte o are din abundență: rocă vulcanică.

„Ne propunem să determinăm dacă solurile de pe Marte, de astăzi, ar putea produce ecouri bazale puternice, în eventualitatea în care ar fi acoperite cu o calotă de gheață la nivelul întregii planete”, au scris cercetătorii, în noua lucrare a lor. „Credem cu tărie că unele soluri existente au din abudență rocă vulcanică, ceea ce se observă la calota polară sudică”.

În 2018, cercetătorii anunțau posibilitatea existenței apei pe Marte

Descoperirea rezervoarelor subterane de apă lichidă, de la Polul Sud al planetei Marte, a fost anunțată în 2018. Semnalele radar trimise, chiar de sub suprafața planetei, au dezvăluit un petic de materie reflectorizantă sub gheață, ceea ce s-a bănuit a fi apă.

Cercetările ulterioare au scos la iveală petice reflectorizante mult mai strălucitoare, sugerând o întreagă rețea de lacuri subterane – ceea ce, în mod evident, ar putea să fie o mare descoperire.

Spre exemplu, pe Pământ, astfel de locuri găzduiesc forme de viață microbiană (care pot supraviețui și în lipsa luminii solare, totul bazându-se pe reacții chimice), astfel că s-a tras concluzia logică că același lucru ar putea să fie valabil și în cazul planetei Marte.

Cu toate astea, Marte este, cel mai probabil, mult prea rece pentru astfel de rezervoare de lichide. „Pentru ca apa să fie susținută atât de aproape de suprafață, este nevoie atât de un mediu foarte sărat, cât și de o sursă de căldură puternică, generată local, dar aceste caracteristici nu se potrivesc regiunii studiate de noi”, a spus Cyril Grima, de la Institutului de Geofizică din Texas.

Conducând o serie de teste pentru a-și confirma sau infirma teoriile, oamenii de știință au descoperit, așadar, că ceea ce credeau a fi apă ar putea fi, la fel de bine, rocă vulcanică.