Descoperire uluitoare pe Lună: cât de mult seamănă cu planeta noastră

Descoperire uluitoare pe Lună: cât de mult seamănă cu planeta noastră

În ianuarie 2019, China a făcut istorie prin aterizarea primului rover pe partea îndepărtată a Lunii. Rover-ul Yutu-2 traversează partea mai puțin cunoscută de pe Lună de doi ani, oferind perspective prețioase asupra regiunii neexplorate a planetei.

Rover-ul a fost livrat de către Chang’e 4 și a călătorit peste o mie de metri pe suprafața Lunii. Acum, conform Science Robotics, cercetătorii au folosit datele din mișcările roverului, pentru a stabili proprietățile solului lunar de pe partea îndepărtată a Lunii.

Călătoria pe care a efectuat-o roverul le-a permis să stabilească cât de stabil este terenul și cu ce fel de regolit – așa cum se numește solul corpurilor cerești – a avut de-a face. Se pare că este destul de diferit de ceea ce au experimentat astronauții din misiunea Apollo. De fapt, are unele proprietăți asemănătoare Pământului, similare cu nisipul uscat.

Solul de pe partea îndepărtată de pe Lună este similar cu nisipul uscat al Pământului

„În timpul călătoriei sale, Yutu-2 a experimentat grade diferite de alunecare și derapaj, ceea ce indică faptul că terenul este relativ plat la scară mare, dar împrăștiat cu pante locale ușoare. Solul înfundat care se lipește de roțile sale implică o mai mare coeziune a solului lunar decât cea întâlnită în alte locuri de aterizare lunară”, scriu autorii în lucrare. „Rezultatele ulterioare de identificare indică faptul că regolitul seamănă cu nisipul uscat și cu lutul nisipos de pe Pământ, în ceea ce privește proprietățile, demonstrând o rezistență mai mare decât cea identificată în timpul misiunilor Apollo”.

Cauza acestui lucru ar putea fi perioada mai mare de intemperii spațiale. Un alt lucru care arată diferit este numărul de roci și cratere din zonă, mult mai mare decât ceea ce a fost observat pe partea apropiată a Lunii. În special, craterele proaspete care conțin material reflectorizant ar putea fi o consecință a impacturilor secundare – impacturi create de materialul lunar aruncat în aer de un meteorit și aterizat înapoi la suprafață.

Descoperirile de la Yutu-2 se adaugă la literatura științifică cu privire la diferența dintre cele două fețe ale Lunii, cea pe care o vedem mereu și cea ascunsă de noi.

Chang’e 4 a aterizat pe partea estică a craterului Von Kármán, lângă polul sudic al Lunii. Până în prezent, este prima și singura aterizare reușită pe partea îndepărtată a Lunii.

Citește și: