VIDEO Simularea VR care îți arată cât de sumbru ar putea arăta viitorul, dacă nu ne potolim: cum „curăță” bomba nucleară totul în jur
Un clip destul de înfiorător, care îți arată cum ar fi dacă ai sta fix lângă detonarea unei bombe nucleare, a fost distribuit pe Twitter și Reddit, recent.
Simularea VR demonstrează cum ar fi să te afli pe o plajă atunci când bomba nucleară lovește în larg, devastând atât plaja, cât și vegetația din jur, de la distanță.
Practic, clipul arată o bombă nucleară strategică în curs de detonare, similară în dimensiune cu testele militare americane. Văzând imaginile, un comentator a sugerat că persoana din explozie nu ar fi în siguranță, deoarece explozia ar fi suficient de mare pentru a spulbera totul.
Ideea, popularizată și în seria de jocuri video post-apocaliptice Fallout, se referă la eventualitatea în care explozia nucleară ar fi mai mică decât degetul mare, adică suficient de departe pentru a fi în siguranță. Acest lucru, însă, nu ar fi adevărat, potrivit Administrației Naționale de Securitate Nucleară a Departamentului pentru Energie al SUA, nu în totalitate, cel puțin. Cu alte cuvinte, trebuie să ții cont și de alte amănunte.
Ce ar trebui să faci ca să fii în siguranță
Deși teoria poate fi lipsită de valoare, fizicienii de la Universitatea din Leicester au analizat-o pentru a o menționa într-o lucrare publicată într-un jurnal de licență și au concluzionat că pentru explozii mai mici regula ar putea funcționa.
„Această investigație a arătat că, dacă o bombă nucleară de 15 kilotone va detona, iar degetul mare întins la o lungime de un braț tocmai a acoperit explozia, ai putea supraviețui celor mai multe efecte negative ale radiațiilor alergând lateral pe direcția vântului pe o distanță de minim 1,65 kilometri, într-o jumătate de oră, având în vedere că stai direct în fața vântului care vine dinspre explozie”, s-a menționat.
„Dacă tulpina norului este mai mică decât degetul mare poate însemna că ai putea fi relativ în siguranță, dar oricum este întotdeauna o idee bună să pleci de acolo”, au adăugat ei.
Imaginile pot fi urmărite în cele ce urmează: