05 oct. 2022 | 17:36

Polonia solicită arme nucleare de la SUA. Moment crucial în Europa

ULTIMA ORĂ
Polonia solicită arme nucleare de la SUA. Moment crucial în Europa

Polonia negociază cu SUA participarea la programul de găzduire a armelor nucleare NATO, ca măsură de protecție împotriva amenințărilor în creștere din partea Rusiei, anunță președintele Andrzej Duda. Guvernul de la Varșovia a discutat această idee cu Washington, a dezvăluit șeful statului. Liderul partidului de guvernământ – Lege și Justiție (PiS) -, Jarosław Kaczyński, spune că „sprijină pe deplin” ideea.

Polonia și SUA negociază un program pentru utilizarea în comun a armelor nucleare

„Există oportunitatea de a participa la programul de găzduire a armelor nucleare. I-am întrebat pe liderii americani dacă iau în calcul o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis”, a spus Andrzej Duda.

Politica NATO de descurajare nucleară le permite statelor membre care nu au arsenal de distrugere în masă să ia parte la planificarea de grup a alianței. Dintre cele trei puteri nucleare din cadrul Organizației (Franța, Marea Britanie și SUA), doar Statele Unite participă la programul de găzduire. Belgia, Germania și Italia au staționate arme nucleare americane pe teritoriul lor.

Condamnă Rusia și sprijină Ucraina

Dacă Vladimir Putin va începe un război nuclear, responsabilii pentru acest conflict „vor fi blestemați în întreaga lume”, a avertizat președintele Poloniei. „Cea mai mare problemă este că noi nu avem arme nucleare”, a continuat acesta.

Totodată, liderul de la Varșovia a subliniat că țara lui va continua să sprijine Ucraina în lupta cu Rusia: „Polonia susține Ucraina. Ucraina trebuie să se apere și să supraviețuiască acestui război. Trebuie să ajungem în situația în care Rusia va fi obligată să își retragă trupele. Ucraina trebuie să revină la granițele ei recunoscute internațional înainte de agresiunea Rusiei din 2014”.

Ca răspuns la interviul acordat de Duda, Jarosław Kaczyński, care, în calitate de președinte al PiS, este liderul de facto al Poloniei, a declarat că aderarea țării sale la programul de partajare nucleară „ar fi foarte bună” și o „susține pe deplin”. În martie, acesta a spus că „și-ar dori ca Polonia să aibă o armă nucleară”, dar a recunoscut că „ideea este nerealistă”.

„Cele mai puternice forțe terestre din Europa”

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Polonia a început să-și consolideze capacitățile militare, inclusiv prin creșterea cheltuielilor pentru apărare la 3% din PIB, unul dintre cele mai înalte niveluri din NATO. Recent, Ministerul Apărării a precizat că Polonia va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”. Aliații NATO și-au consolidat, de asemenea, angajamentul față de Polonia că SUA vor stabili o bază militară permanentă acolo.