VIDEO: Clanul Soprano versus Nașul: cât de asemănătoare sunt, de fapt, cele două producții

de: Iulia Kelt
01 02. 2022

Atât seria „Clanul Soprano” („The Sopranos”), cât și epocala producție „Nașul” („The Godfather”) spun povestea mafiei italiene ce a pus stăpânire pe unele dintre orașele din Statele Unite ale Americii.

De altfel, cele două nu sunt singurele care abordează un astfel de subiect, existând o sumedenie de alte pelicule care se concentrează pe viața privată a interlopilor mafioți din estul SUA.

Cu toate astea, dacă privim un pic mai cu atenție anumite detalii din „Clanul Soprano”, vom observa că există multe asemănări între acest serial și cel mai bun film cu mafioți din toate timpurile, „The Godfather”.

Iar dacă ești tentat să crezi că această asemănare este una nerușinată, pe sistemul „copy-paste”, în realitate vorbim doar despre un omagiu pe care creatorii „The Sopranos” îl aduc „Nașului”.

Asemănările dintre „Clanul Soprano” și „Nașul”

Multe dintre referințele pe care producătorii „Clanului Soprano” le-au făcut în cinstea „Nașului” au fost atât de directe și de pline de umor, încât au stârnit admirația și celor mai „aprigi” fani ai „The Godfather”.

Unele dintre aceste referințe sunt, totuși, un pic mai subtile, spectatorul având nevoie de mai multă atenție și, poate, de un pic mai multă cultură cinematografică, pentru a-și da seama de asemănări.

Nu în ultimul rând, abordarea pare, în egală măsură, identică. În ambele producții se pune accentul atât pe relațiile de „muncă” ale gangsterilor, cât și pe relațiile lor familiale: iubire, trădare, loialitate și multă-multă pasiune.

Cu toate astea, nu putem să acuzăm „The Sopranos” că ar fi copiat vreodată „The Godfather”, întrucât, ceea ce au făcut aceștia nu a reprezentat nimic altceva decât „o statuie ridicată” celebrului film care a redefinit cinematografia mondială. Mai mult, seria tv a reușit să-și creeze o identitate proprie, de-a lungul anilor, devenind, la rândul său, unul dintre cele mai iubite seriale de televiziune din toate timpurile, fiind ridicat la nivel de „cult”.