VIDEO – Cele mai importante știri din tech – Playtech News Bytes 24
Playtech News Bytes a ajuns la episodul douăzeci și patru, motiv pentru care, și de această dată, atragem atenția asupra celor mai interesante subiecte din ultima săptămână, într-un format prietenos și ușor de urmărit, mai ales de pe ecranul telefonului.
În acest an, piața criptomonedelor s-a prăbușit. Bitcoin a ajuns la cea mai mică valoare
O știre care a destabilizat lumea în acest an a fost prăbușirea pieței criptomonedelor. Prin urmare, cea mai valoroasă criptomonedă a picat la nivelul minim al anului, adică 15 dolari. Acesta a fost un prilej pentru unii să cumpere, iar pentru alții, să nu-și fi cumpărat vreodată. Bitcoin începuse anul la un preț de peste 46.000 de dolari, iar acum valoarea a picat cu peste 66%. S-a întâmplat ceea ce, în termeni financiari, se numește „Sell-Off”, pentru că mulți investitori au vândut în scurt timp cantități uriașe de criptomonede. Astfel, s-a pus presiune foarte mare pe preț și acesta s-a prăbușit. Cauzele ar fi războiul din Ucraina, inflația, prețurile crescute și dobânzile tot mai mari.
Tot în acest an s-a lansat iPhone 14. Un telefon mult așteptat, dar care nu prea a avut noroc
Apple a lansat în luna septembrie a acestui an nouă serie de telefoane iPhone 14, precum și o serie de noi accesorii. Noul gadget vine cu senzori noi de detectare a accidentelor, precum și cu apel de urgență prin satelit. Vânzările pentru noile telefoane nu au fost chiar cele așteptate, ele fiind chiar mai mici decât ale modelului anterior. Pentru prima dată, acest telefon a putut fi comandat și din România, însă surpriză: comenzile au avut întârzieri foarte mari, mai ales pentru modelele Pro și Max. Nici în perioada sărbătorilor nu ne așteptăm ca ele să ajungă, asta pentru că mii de angajați au plecat din fabrica din China, în semn de protest, în contextul noilor cazuri Covid 19.
Din acest an, Twitter are un nou proprietar
După îndelungi negocieri, scandaluri și modificări la bursă, Elon Musk a luat decizia oficială de a cumpăra Twitter. S-a hotărât este mult spus, deoarece, probabil, la un moment dat, ar fi fost obligat să cumpere gigantul. Spun asta, pentru că Musk urma să fie dat în judecată, iar lucrurile nu prea stăteau în favoarea mogulului. De atunci, Musk face tot felul de modificări pe platformă. Prima mișcare a fost concedierea CEO-ului și înlocuirea consiliului de directori. Apoi, Musk a angajat un hacker în problemele legate de programare, iar imprevizibilul nu contenește să apară. Probabil noul an ne va aduce și mai multe surprize.
Anul care tocmai se încheie a avut o mulțime de lansări. Una dintre ele este Starlink
Renumitul serviciu de internet al lui Elon Musk s-a lansat anul acesta și în România. Dar ce înseamnă pentru noi, românii, acest lucru? Că suntem cu un pas mai aproape de a avea internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el. Adică, pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea acces și la internet prin satelit. Acest serviciu este disponibil la noi și datorită faptului că Starlink asigură internet ucrainienilor, acolo unde rușii au distrus accesul la acest serviciu.
Pentru prima dată în istorie, un robot AI depune mărturie în față unei Curți
Anul acesta, un robot umanoid AI a stârnit controverse în camera lorzilor din Londra. AiDa, robotul umanoid, a fost reținută în Egipt timp de mai bine de o săptămână, fiind suspectată că ar putea face parte dintr-un complot de spionaj. Polițiștii de frontieră egipteni au reținut-o din motive de securitate, temerile fiind stârnite de camerele de luat vederi din ochi. Pentru a o elibera, a fost nevoie de intervenția ambasadorului britanic. Ajunsă în fața Curții, AiDa a explicat cum reușește să creeze artă, cu ajutorul AI, dar nu a negat faptul că inteligența artificială va cuceri, la un moment dat, lumea.
Legea încărcătorului unic, adoptată în acest an, preconizează că va permite economisirea a cel puțin 200 de milioane de euro
Măsura, adoptată de UE cu 602 voturi pentru și 13 împotrivă, va determina Apple, cel puțin în Europa, să renunțe la portul învechit Lightning de pe iPhone-urile sale, în favoarea unui port USB-C. Producătorii de laptopuri vor avea timp suplimentar, de la începutul anului 2026, pentru a urma și ei exemplul. Apple, care este al doilea cel mai mare vânzător de smartphone-uri din lume, după Samsung, utilizează deja porturi de încărcare USB-C pe iPad-urile și laptopurile sale. Motivul pentru această lege are ca scop reducerea volumului de deșeuri.