Apple, lovită din plin de Consiliul Europei: decizia care vizează toți posesorii de telefoane

Apple, lovită din plin de Consiliul Europei: decizia care vizează toți posesorii de telefoane

Consiliul Uniunii Europene s-a hotărât, într-un final, asupra propunerii de creare a unui încărcător unic universal de tipul USB-C. Această veste afectează compania Apple și toți posesorii de telefoane cu sistem iOS.

Încărcătorul va putea fi utilizat pentru telefoane mobile, tablete, camere video şi console video, conform site-ului oficial al Consiliului European.

Apple ar putea avea de suferit dacă se ia această decizie

Încă din 2009, la Bruxelles, se lucrează să se ia această măsură. Atunci, un acord voluntar cu principalii producători de dispozitive electronice mobile a permis reducerea de la 30 la 3 a numărului încărcătoarelor existente pe piaţă. Adică USB 2.0 Micro B, USB-C şi Lightning, cel din urmă fiind exclusiv al Apple.

Cu toate acestea, acest acord a expirat în 2014 şi de atunci nu au reușit să ajungă la concluzia de introducere a unui încărcător unic universal.

Comisia Europeană susţine această măsură pentru avantajele practice pentru consumatori, dar şi pentru ca dispozitivele electronice să poată fi comercializate cu sau fără încărcător. Acest lucru va reduce costurile şi deşeurile electronice asociate fabricării, transportului sau eliminării încărcătoarelor scoase din uz. Ar fi un pas important în lupta contra încălzirii globale.

Astfel, statele membre au menţinut în documentul lor de poziţie pentru negocierea finală esenţialul propunerii Comisiei. La acesta, au adăugat două anexe: una prin care cer ca aparatele să dispună obligatoriu de o pictogramă care să arate dacă sunt vândute cu sau fără încărcător, iar cealaltă impune precizarea pe produs a anumitor date tehnice.

Acest document aprobat de Consiliul UE urmează să fie negociat cu Parlamentul European şi cu Comisia Europeană. În cele din urmă, când se va ajunge la un acord definitive, măsura se va implementa cu o perioadă de tranziţie de doi ani.

Cu un pic de noroc, în viitorul apropiat, vom avea un încărcător universal, cel puțin în Europa. Acesta va fi impus de la Bruxelles tuturor creatorilor de smartphone-uri. Vom urmări când se va întâmpla acest lucru.