Victorie pentru Donald Trump. Justiția a decis: Un expert american va examina documentele top secret confiscate de FBI

de: Anca Lupescu
05 09. 2022

Un expert independent trebuie să fie numit pentru a examina documentele confiscate de FBI la începutul lunii august din locuința din Florida a lui Donald Trump, a ordonat luni un judecător american, oferindu-i un răgaz fostului președinte.

Justiția americană a aprobat cererea lui Trump

Judecătoarea Aileen Cannon a dat curs solicitării miliardarului republican prin această decizie care le interzice temporar anchetatorilor federali să folosească în cadrul anchetei lor penale documentele confiscate la Mar-a-Lago, reședința lui Donald Trump din Palm Beach.

Anchetatorii pot, totuși, să continue să examineze documentele „în scopul clasificării și al evaluărilor de securitate națională”, potrivit hotărârii magistratului federal.

Decizia reprezintă o victorie pentru fostul președinte republican și un grav eșec pentru Departamentul de Justiție, care se opusese numirii unui terț independent, afirmând că acesta ar putea bloca accesul anchetatorilor la documente ” și ar afecta grav interesele guvernului, inclusiv securitatea națională”.

Numită chiar de Donald Trump în 2020, judecătoarea Cannon scrie în decizia sa că numirea supervizorului independent va fi făcută „fără întârziere”, cerând părților să prezinte o listă de nume potențiale pentru o audiere programată pentru vineri.

„Parodie de justiție”

La 8 august, FBI a efectuat un raid la Mar-a-Lago, reședința lui Donald Trump din Florida, confiscând cutii cu documente confidențiale pe care republicanul nu le-a restituit după ce a părăsit Casa Albă, în pofida multiplelor solicitări.

De la această operațiune, Donald Trump, care vrea să candideze la președinție în 2024, acuză constant că actul a fost „ilegal și neconstituțional” și repetă că a fost vizat din motive politice.

„Raidul și descinderea rușinoasă la casa mea din Mar-a-Lago a fost o parodie de justiție”, a declarat el sâmbătă seara în fața unei mulțimi de susținători la o reuniune de campanie în Pennsylvania pentru alegerile prezidențiale intermediare din 8 noiembrie.

În ianuarie, echipele fostului președinte au predat 15 cutii de documente pe care acesta le luase la plecarea de la Casa Albă agenției naționale a arhivelor, responsabilă cu înregistrarea pentru istorie a activităților prezidențiale.

Documente „top secret”

După ce a examinat aceste cutii, FBI, convins că Donald Trump păstra alte documente clasificate în Florida, în condiții potențial inadecvate, a decis să facă percheziții, confiscând cu această ocazie alte aproximativ treizeci de cutii de documente.

„Au luat documente protejate” de confidențialitatea dintre client și avocat, a declarat Donald Trump.

Anchetatorii îl suspectează pe republican că a încălcat o lege americană privind spionajul care reglementează foarte strict posesia de documente confidențiale. Donald Trump a dat asigurări că aceste documente au fost declasificate.

Printre textele confiscate în timpul operațiunii de poliție se numără 18 documente clasificate ca fiind „strict secrete”, 53 „secrete” și 31 „confidențiale”.

Printre acestea se află și documente care au fost recuperate din biroul personal al domnului Trump.

De asemenea, ofițerii au găsit în birou câteva zeci de dosare goale pe care scria „clasificat”, ceea ce poate sugera că documente sensibile ar fi fost pierdute sau distruse.

Miliardarul este, de asemenea, ținta unor anchete privind eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 și rolul său în asaltul violent al susținătorilor săi asupra Capitoliului la 6 ianuarie 2021.