FBI ar fi percheziționat casa lui Trump pentru documente secrete privind armele nucleare. Procurorul General al SUA, primele declarații

FBI ar fi percheziționat casa lui Trump pentru documente secrete privind armele nucleare. Procurorul General al SUA, primele declarații

Fostul președinte Donald Trump a declarat miercuri că a refuzat să răspundă la întrebări în cadrul unei depoziții a anchetatorilor procurorului general din New York, în cadrul unei anchete civile privind afacerile sale.

Trump a refuzat să vorbească cu autoritățile

Update 12 august, ora 07.39. Agenții FBI căutau documente secrete despre arme nucleare, printre alte materiale clasificate, când au percheziționat casa lui Donald Trump din Florida. Washington Post a citat persoane familiare cu ancheta, care susțin că acte controversate se află în tezaurul pe care FBI îl vâna în stațiunea Mar-a-Lago.

Raportul a venit la câteva ore după ce procurorul general Merrick Garland a declarat că a autorizat personal cererea guvernului pentru un mandat de percheziție.

„Chiar în acest moment, Departamentul de Justiție (DoJ) a cerut unei instanțe să desecretizeze mandatul de percheziționare a proprietății, datorită interesului public substanțial. DoJ nu a făcut comentarii publice în ziua respectivă. În schimb, fostul președinte a confirmat public perchezițiile în acea zi.

Mandatul pentru percheziționare a fost autorizat de către o instanță federală, în urma stabilirii unei cauze probabile. Copii ale mandatului și inventarului de obiecte ridicate de FBI au fost furnizate consilierilor fostului președinte, care se afla la locație în momentul respectiv.

Eu personal am luat decizia de a cere un mandat de percheziție instanței de judecată. Departamentul nu a luat această decizie cu ușurință. Unde este cu putință, căutăm soluții mai puțin intruzive ca alternative la percheziții.

Nu voi rămâne tăcut când când integritatea FBI este atacată pe nedrept. Bărbații și femeile din Departamentul de Justiție sunt persoane dedicate și se pun în slujba poporului. În fiecare zi, protejează cetățenii de crime violente, de terorism și de alte amenințări, în timp ce își pun propria siguranță în pericol. Sunt onorat să lucrez cu ei”, a precizat Garland.

Update 11 august, ora 10.47. Presa americană anunță că fostul președinte Donald Trump a fost audiat șase ore de procurorii din New York, dar fără folos, deoarece republicanul a refuzat să răspundă la întrebările lor. În schimb, omul de afaceri susține că este victima unei persecuții ca să nu mai poată candida la alegerile prezidențiale din SUA.

Știrea inițială: Trump a făcut acest anunț la scurt timp după ce a sosit pentru interviul sub jurământ programat la birourile procurorului general Letitia James din New York.

„Am întrebat odată: „Dacă sunteți nevinovat, de ce vă prevalați de al cincilea amendament?”. Acum știu răspunsul la această întrebare”, a spus Trump într-o declarație furibundă în care a criticat-o pe James ca fiind un procuror renegat cu o vendetă împotriva sa.

„Când familia ta, compania ta și toți oamenii din orbita ta au devenit ținta unei vânători de vrăjitoare nefondate, motivate politic și susținute de avocați, procurori și de Fake News Media, nu ai de ales”, a spus Trump.

„În consecință, la sfatul avocatului meu și din toate motivele de mai sus, am refuzat să răspund la întrebări în temeiul drepturilor și privilegiilor acordate fiecărui cetățean în temeiul Constituției Statelor Unite”, a spus el.

Percheziții la casa lui Trump

Refuzul lui Trump de a răspunde la întrebări a survenit la două zile după ce FBI, în cadrul unei anchete penale fără legătură cu aceasta, a percheziționat reședința sa din stațiunea Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida.

Percheziția a fost legată de o anchetă pentru a stabili dacă au fost încălcate legile atunci când cutii cu dosare ale Casei Albe – care includeau unele documente marcate ca fiind clasificate – au ajuns la Mar-a-Lago în loc de Arhivele Naționale, au relatat NBC News și alte instituții.

Între timp, investigația lui James implică acuzații potrivit cărora Organizația Trump a raportat în mod necorespunzător evaluările declarate ale unora dintre activele sale imobiliare pentru a obține beneficii financiare.

Trump a negat că ar fi comis vreo infracțiune. Într-o postare pe platforma sa de socializare, Trump a dezvăluit că va fi depus miercuri dimineață în cadrul a ceea ce el a numit „o continuare a celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria SUA!”.

El l-a acuzat pe James, care este de culoare, că este „rasist”, o acuzație pe care a lansat-o și la adresa altor doi procurori de culoare care îl investighează.

Trump și doi dintre copiii săi adulți, Donald Jr. și Ivanka Trump, au rezistat timp de luni de zile citațiilor lui James, care le-a cerut să depună mărturie sub jurământ pentru ancheta sa.

Dar, după ce au eșuat în eforturile depuse în instanță pentru a bloca aceste citații, Donald Jr. și Ivanka au răspuns săptămâna trecută la întrebările anchetatorilor lui James.

Trump a părăsit miercuri dimineață reședința sa din Trump Tower din Midtown Manhattan pentru a se deplasa la biroul lui James din centrul orașului pentru propria sa depoziție.

Copiii lui Trump au dat declarații

Nici Donald Trump Jr. și nici sora sa Ivanka Trump nu au invocat dreptul lor la Al cincilea amendament atunci când au fost interogați săptămâna trecută de anchetatorii lui James, a relatat anterior NBC. Cu toate acestea, Eric Trump, care conduce Organizația Trump împreună cu Donald Jr. și-a invocat dreptul la Al cincilea amendament de peste 500 de ori când a fost interogat sub jurământ în cadrul anchetei din octombrie 2020, potrivit unui dosar judiciar din ianuarie.

„Nu am făcut nimic greșit, motiv pentru care, după cinci ani de căutări, guvernele federale, statale și locale, împreună cu presa de știri false, nu au găsit nimic”, a susținut Trump în declarația de miercuri dimineață.

Trump a spus că a decis că nu a avut „absolut nicio altă opțiune” decât să pledeze al cincilea amendament în depoziția lui James în urma raidului FBI la Mar-a-Lago „pentru că actuala administrație și mulți procurori din această țară și-au pierdut toate limitele morale și etice ale decenței”.

În timpul campaniei electorale pentru prezidențiale din 2016, Trump a criticat, într-un discurs în Iowa, unii membri ai personalului adversarei sale democrate, fostul secretar de stat Hillary Clinton, pentru că au invocat ei înșiși al cincilea amendament atunci când au fost interogați de un comitet restrâns al Camerei Reprezentanților care investiga atacul asupra facilităților diplomatice americane din Benghazi, Libia.

„Deci sunt cinci persoane care invocă al cincilea amendament. Așa cum vedeți la mafie, nu? Vedeți că mulțimea invocă al cincilea amendament. Dacă ești nevinovat, de ce apelezi la al cincilea amendament?”. a întrebat Trump la acel moment.