Ce documente top secret a scos FBI din casa lui Trump. Unul dintre ele avea numele lui Emmanuel Macron pe el

Ce documente top secret a scos FBI din casa lui Trump. Unul dintre ele avea numele lui Emmanuel Macron pe el

FBI a confiscat mai multe seturi de documente marcate „top secret” din casa de vacanță Mar-a-Lago a fostului președinte Donald Trump, atunci când agenții au făcut o percheziție luni, potrivit unui mandat de percheziție consultat de NBC News.

Documentele obținute de FBI din casa lui Trump, clasificate top secret

Mandatul le-a ordonat agenților să confiște „toate documentele și înregistrările fizice care constituie probe, contrabandă, indicii ale infracțiunii sau alte articole deținute ilegal”, încălcând trei legi legate de manipularea documentelor guvernamentale.

Mandatul arată că Trump este investigat pentru potențiale infracțiuni legate de spionaj și obstrucționarea justiției. Condamnările în baza acestor legi pot aduce amenzi sau pedepse cu închisoarea.

Unul dintre statute, care se referă la îndepărtarea sau distrugerea documentelor guvernamentale, include pedeapsa de a fi „descalificat să ocupe orice funcție în cadrul Statelor Unite”, potrivit textului legii.

Unsprezece seturi de documente clasificate s-au numărat printre materialele confiscate în timpul raidului, potrivit unei liste a ceea ce a fost luat care a fost inclusă în mandat. Un grup de dosare era marcat cu „Diverse documente clasificate/TS/SCI”, care include o abreviere pentru informații strict secrete/sensibile compartimentate.

Celelalte erau patru seturi de documente strict secrete, trei grupuri de documente secrete și trei seturi de documente confidențiale.

Agenții au luat cel puțin 20 de cutii de articole, împreună cu dosare cu fotografii, un bilet scris de mână și „acordarea executivă a clemenței” pentru Roger Stone, un agent politic republican pe care Trump l-a grațiat, potrivit documentului văzut de NBC.

Informații despre președintele Franței

Informații despre președintele Franței se aflau, de asemenea, pe lista de obiecte scoase din Mar-a-Lago.

Trump și avocații săi au susținut că președintele a declasificat materialele înainte de încheierea singurului său mandat. Trump, care a criticat Departamentul de Justiție de când a dezvăluit prima dată raidul de luni seară, a susținut că echipa sa a cooperat cu autoritățile.

Raportarea mandatului de percheziție și a materialelor aferente a venit cu câteva ore înainte ca judecătorul magistrat american Bruce Reinhart să accepte să desigileze mandatul. Departamentul Justiției i-a spus lui Reinhart cu puțin timp înainte că Trump nu s-a opus acestei dezvăluiri.

FBI căuta documente despre arme nucleare în locuința lui Trump, printre alte obiecte, a relatat joi Washington Post, citând persoane familiarizate cu ancheta.

Procurorul general Merrick Garland a anunțat joi că Departamentul de Justiție va depune o moțiune în instanță pentru a face public mandatul de percheziție, având în vedere „interesul public substanțial în această chestiune”.