Scandalul în care este implicat Donald Trump. Agenții au căutat documente despre arme nucleare. Reacția fostului președinte american

Scandalul în care este implicat Donald Trump. Agenții au căutat documente despre arme nucleare. Reacția fostului președinte american

Agenții federali americani căutau documente legate de arme nucleare atunci când au percheziționat săptămâna aceasta locuința fostului președinte Donald Trump din Florida.

Donald Trump, implicat într-un scandal imens

Nu era clar dacă astfel de documente au fost recuperate la complexul Mar-a-Lago al fostului președinte din Palm Beach, a precizat Post. Reuters nu a putut confirma imediat raportul.

Departamentul de Justiție al SUA a cerut joi unui judecător să facă public mandatul care a autorizat percheziția FBI la Mar-a-Lago, după ce Trump, un republican, a prezentat-o ca pe o răzbunare politică.

Solicitarea înseamnă că publicul ar putea afla în curând mai multe despre ceea ce căutau anchetatorii în timpul percheziției fără precedent a casei unui fost președinte.

Percheziția a făcut parte dintr-o investigație care urmărește să stabilească dacă Trump a eliminat în mod ilegal documente de la Casa Albă în momentul în care a părăsit funcția în ianuarie 2021, unele dintre acestea fiind considerate clasificate de către Departamentul de Justiție.

Fostul președinte, prima reacție

Donald Trump a reacționat la tot scandal, scriind o postare pe Twitter.

„Aceiași oameni corupți (sunt) implicați”, a afirmat Donald Trump.

„De ce FBI nu permite prezența la percheziții a avocaților noștri sau a altor oameni care sunt prezenți la Mar-a-Lago?”, a continuat fostul președinte.

Procurorul general Merrick Garland, cel mai înalt responsabil cu aplicarea legii și numit de președintele democrat Joe Biden, a declarat într-o conferință de presă că a aprobat personal percheziția. De asemenea, Departamentul de Justiție dorește să facă publică o chitanță redactată a obiectelor confiscate.

Departamentul nu ia cu ușurință o astfel de decizie. Acolo unde este posibil, este o practică standard să se caute mijloace mai puțin intruzive ca alternativă la o percheziție și să se restrângă domeniul de aplicare a oricărei percheziții care este efectuată”, a declarat Garland.

Decizia sa de a confirma public percheziția a fost extrem de neobișnuită. Oficialii americani de aplicare a legii nu discută de obicei despre investigațiile în curs de desfășurare pentru a proteja drepturile oamenilor. În acest caz, Trump însuși a anunțat percheziția într-o declarație de luni seară.