USR cere comisie de anchetă privind implicarea ilegală a serviciilor secrete în justiție și politică
Președintele USR, Cătălin Drulă, cere înființarea unei comisii parlamentare care să ancheteze spusele foștilor judecători CCR Daniel Morar și Petre Lăzăroiu privind implicarea serviciilor secrete în justiție, influențarea numirii unor judecători la Curtea Constituțională și ascultarea ilegală a telefoanelor acestora.
USR, cerere urgentă către Parlament
Președintele USR spune că este inadmisibil ca politica și justiția să fie controlate de serviciile secrete. Totul a pornit de la declarațiile făcute de foștii judecători CCR Daniel Morar și Petre Lăzăroiu, care au spus că serviciile secrete s-au implicat atât în sistemul de justiție, cât și în politică.
„Este incompatibil cu democrația ca politica și justiția să fie controlate de serviciile secrete și de aceea vom cere înființarea acestei comisii parlamentare.
Îi cerem directorului SRI, Eduard Hellvig, să iasă urgent cu explicații și probabil de aici sunt de așteptat și demisii.
E de văzut dacă a fost implicat doar nivelul cel mai de sus al SRI în aceste chestiuni sau și persoane din rândul celor care lucrează în instituție fără să fie numiți politic”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.
În același comunicat de presă, USR afirmă că șeful SRI sau ofițerii trebuie să răspundă dacă partidele principale din România sunt contrate de Serviciul de Informații.
„Helvig sau ofițerii SRI trebuie să răspundă”
Solicitarea USR privind înființarea unei comisii parlamentare de anchetă vine după spusele a doi judecători CCR, conform cărora SRI s-ar fi implicat în alegerea președintelui CCR.
”Helvig sau ofițerii SRI trebuie să răspundă. Momentul de turnesol pentru PSD și PNL: sunt controlate de SRI sau nu?
Doi foști judecători ai CCR declară public că SRI s-a implicat în alegerea președintelui Curții Constituționale. Mai întâi, Daniel Morar în cartea sa.
Conform Libertatea, Morar spune că a dorit să îl susțină pe judecătorul Petre Lăzăroiu pentru șefia CCR, concurenta sa fiind Livia Stanciu, care în dezbaterea privind implicarea tehnicii SRI în procesele anticorupție era de altă părere decât Morar. Lăzăroiu a refuzat să candideze.
Așa a ajuns președinte CCR Valer Dorneanu. Peste o vreme, Lăzăroiu, enervat de ce susținea Stanciu, i-a spus lui Morar că nu a candidat pentru că a fost sunat de la vârful SRI. Aceasta este pe scurt mărturia lui Morar (…)” a scris Cristian Ghinea, șeful departamentului pentru politici publice din USR.