USR cere demisia ministrului Culturii, în urma scandalului de la TNB

USR cere demisia ministrului Culturii, în urma scandalului de la TNB

USR cere demisia ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, în urma scandalului recent de la Teatrul Naţional Bucureşti. După ce spectatorii au primit câte un exemplar dint-o publicație extremistă, în cadrul teatrului s-a creat un haos uriaș. Totodată, Colegiul TNB a depus plângere la poliție pentru distribuirea neautorizată a unei publicaţii în sălile de spectacol. Mai multe detalii, în continuare.

USR cere demisia ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu

USR a depus marți, în plenul Camerei Deputaților, o moțiune de cenzură împotriva ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, după scandalul de la Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), și cere demisia oficialului.

Preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai (USR), a informat cu privire la inițierea unei moţiuni simple împotriva ministrului Culturii, dacă acesta nu îl demite pe directorul interimar al TNB, Mircea Rusu.

„Înţeleg că dacă s-a dat drumul la propaganda rusă în România şi în instituţiile de cultură şi coaliţia de guvernare nu înţelege că trebuie să spună stop acestei propagande pro – Moscova, pro – Putin, anti – UE, anti – NATO, atunci trebuie să vorbim pe limba dumnealui, a domnului Lucian Romaşcanu, care în loc să îşi asume o problemă punctuală, să o elimine, merge mai departe şi ţine în braţe un om al propagandei pro – Moscova, pro – Putin, pro – Kremlin, anti – UE, anti – NATO“, a spus, marți, deputatul USR, Iulian Bulai.

„De aceea, grupul parlamentar al USR (…) vă înaintează moţiunea simplă intitulată «Libertate artistică – da, propagandă pro – Moscova şi anti – UE în instituţii publice – niciodată». Moţiunea este îndreptată împotriva domnului Lucian Romaşcanu, ministru al Culturii, (…) cu menţiunea că nu se poate ca din cea mai importantă instituţie de cultură din România să se facă propagandă activă prin material publicitar anti – UE, anti – NATO, pro – Putin, pro – Kremlin“, a continuat el.

Citește și: Acord între PNL și USR PLUS. Bucureștenii ar urma să plătească dublu preţul gigacaloriei

Ce s-a întâmplat de Ziua Mondială a Teatrului

De Ziua Mondială a Teatrului, TNB a găzduit un spectacol al actorului Dan Puric, considerat de unii ca fiind rusofil, naţionalist şi antieuropean.

Duminică, 27 martie, spectatorii au primit câte un exemplar din publicaţia „Certitudinea“, pe care deputatul USR, Iulian Bulai, o califică drept naţionalistă şi extremistă. În acest sens, Ministerul Culturii a anunţat o anchetă.

„În urma celor sesizate public privind distribuirea unui ziar la sala Studio a TNB, conducerea va dispune, marți, o anchetă internă și va depune plângere la poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta instituției de cultură“, a scris pe rețelele sociale ministrul Culturii.

Acesta a ținut să precizeze că nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers extrem de grav.

„Nu putem tolera ca o instituție-simbol de cultură a României (și nicio instituție a Ministerului Culturii) să devină spațiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conținutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României“, a punctat Romașcanu.

Ce scrie în moțiunea de cenzură 

Grupul parlamentar al USR de la Camera Deputaţilor a depus marți o moţiune simplă împotriva lui Lucian Romaşcanu, în legătură cu recentul scandal de la TNB.

În timp ce teatre şi muzee din întreaga ţară se solidarizau cu victimele războiului de la graniţele noastre, în timp ce însuşi ministrul Romaşcanu dădea declaraţii entuziaste despre susţinerea artiştilor refugiaţi din Ucraina, directorul interimar al TNB refuza nu doar orice solidarizare, dar chiar şi o proiecţie a steagului ucrainean pe una din cele mai emblematice clădiri ale Bucureştiului. De ce? Pentru că poate. Ce face ministrul Culturii? Tace.

În timp ce întreaga ţară se luptă cu extremismul naţionalist venit din Est, dinspre Moscova, directorul interimar al TNB programează un spectacol ‘găzduit’, ţinut de Dan Puric, actor angajat al teatrului, susţinător declarat al dughinismului şi putinismului, campion al pseudo-antiglobalismului şi al naţionalismului de extracţie moscovită

În timp ce întreaga Europă luptă împotriva propagandei anti-UE şi anti-NATO, la Teatrul Naţional, sub ochii directorului interimar aflat în sală, se împart sute de exemplare gratuite dintr-o publicaţie naţionalistă, antisemită, antieuropeană şi pro-putinistă. Nu un exemplar, două, trecute pe sub mână, ci sute! Ce face ministrul Culturii? Aşteaptă anchete, comitete şi comiţii“, se arată în moțiune.

Citește și: