Teodor Meleșcanu afirmă că atacurile sângeroase din Ucraina se vor intensifica: „Nu sunt excluse armele chimice”
Fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, crede că în foarte scurt timp operațiunile din Ucraina se vor intensifica și vor deveni tot mai sângeroase, ținând cont că negocierile de pace nu aduc niciun rezultat benefic. Mai precis, există un blocaj în privința negocierilor între Ucraina și Federația Rusă, a apreciat Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe și fost director SIE, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță.
Teodor Meleșcanu, despre atacurile sângeroase din Ucraina
„La ora actuală, din ce văd eu, din păcate, asistăm la un blocaj în tot ceea ce înseamnă negocieri între Ucraina și Federația Rusă. În această perioadă de blocaj, când nu se întâmplă nimic, nimeni nu vine cu propuneri, cu idei de a aranja până la urmă, de a găsi o soluție în conflictul respectiv, se folosesc mai ales elementele legate de informație, lupta de informare.
Președintele Biden a vorbit de un război rece, de genocid. De cealaltă parte, Putin a vorbit despre faptul că regretă și este o nenorocire ce se întâmplă, dar nu există o altă posibilitate”, a declarat Teodor Meleșcanu.
Fostul ministru de Externe a ținut să mai precizeze și că „o pace nedreaptă” ar fi „oricum mai bună decât un război nedrept”.
„Toate aceste elemente dau o proiecție potrivit căreia în perioada de două-trei săptămâni de acum cred că se va intensifica foarte mult utilizarea armamentelor, adică a tot ceea ce înseamnă atacuri dintr-o parte sau din alta. Una dintre teme este într-adevăr cea legată de o posibilitate privind utilizarea armelor chimice, care apare într-un fel sau altul pe diverse informații, dar nu s-au concretizat.
Mai e încă un element care creează foarte clar și care subliniază faptul că lucrurile se mișcă spre partea de est, Donbas, pentru că forțele Rusiei se retrag deja din Belarus spre a ajunge în Donbas și a intra acolo în activitățile militare. Din păcate, asta este situația la ora actuală”, a declarat Teodor Meleșcanu.
Rusia a început invazia în Ucraina la 24 februarie 2022. Considerat la nivel internațional un război de agresiune, este cel mai mare atac militar convențional asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Astfel că a declanșat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la acel război, peste 4,6 milioane de ucraineni părăsind țara, iar alte milioane de persoane fugind din case.
La 21 februarie 2022, Rusia a recunoscut Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk, două state cu recunoaștere limitată controlate de separatiștii pro-ruși din Donbas, iar a doua zi, Consiliul Federației Rusiei a autorizat în unanimitate utilizarea forței militare, iar soldații ruși au intrat în ambele teritorii.
Invazia propriu-zisă a început în dimineața zilei de 24 februaraie, cand Putin a anunțat o „operațiune militară specială” pentru a „demilitariza și denazifica” Ucraina, iar câteva minute mai târziu, rachete și lovituri aeriene au lovit locuri din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, urmate la scurt timp de o invazie terestră de amploare din mai multe direcții.