Belarus ar coopera cu Rusia, punându-și la dispoziție teritoriul pentru rachetele trimise în Ucraina

Belarus ar coopera cu Rusia, punându-și la dispoziție teritoriul pentru rachetele trimise în Ucraina

Forțele ruse folosesc în mod activ teritoriul Belarus pentru a desfășura acțiuni agresive împotriva Ucrainei, mutându-și sistemele de rachete în regiunea Homel. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a spus acest lucru la posturile TV ucrainene, a informat un corespondent Ukrinform.

Belarus, poate cel mai bun aliat al Rusiei

„Forțele inamice nu își abandonează planurile de a captura complet regiunile Donețk și Lugansk. Ele invadează, de asemenea, regiunea Harkov și încearcă să-și întărească pozițiile acolo și să regrupeze trupele. Acum înregistrăm că sistemele de rachete sunt trimise în regiunea Homel.

Încearcă să le acumuleze acolo, aparent din cauza planurilor de a lansa lovituri cu rachete sau de a le folosi acolo ca instrument de șantaj și intimidare. Prin urmare, teritoriul Belarusului continuă să fie folosit activ de Rusia pentru a desfășura acțiuni agresive”, a spus Maliar.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a declarat că Rusia „încearcă să concentreze” sistemele de rachete în sud-estul Belarusului pentru a putea fi folosite împotriva Ucrainei.

Evaluarea vine în ciuda afirmațiilor recente ale Rusiei de detensionare în jurul Kievului și al orașului Cernihiv, din nord.

Întrebată dacă se aștepta să vadă rachete în continuare pe teritoriul ucrainean, Maliar a spus: „Trebuie să fim pregătiți pentru asta. Războiul continuă. Și trebuie spus că inamicul nu încetinește. Atacurile cu rachete, intensitatea lor este totală”.

Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începutul unei invazii pe scară largă a Ucrainei. Trupele ruse au bombardat și au distrus infrastructura cheie, efectuând bombardamente masive zone rezidențiale ale orașelor și satelor ucrainene folosind artilerie, lansatoare de rachete multiple și rachete balistice.

În Ucraina a fost impusă legea marțială și a fost anunțată mobilizarea generală. Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări impun sancțiuni Rusiei ca un agresor a cărui izolare internațională crește pe zi ce trece.

Australia va trimite vehicule blindate în Ucraina după cererea lui Zelenski

Australia va trimite vehicule blindate produse la nivel local în Ucraina, după o solicitare a președintelui Volodimir Zelenski, a declarat vineri prim-ministrul australian Scott Morrison.

Morrison nu a spus când și câte vehicule, cunoscute sub numele de Bushmasters, vor fi trimise în Ucraina.

„Nu ne trimitem doar rugăciunile, ne trimitem armele, ne trimitem munițiile, ne trimitem ajutor umanitar, ne trimitem toate acestea și armătură. Vom trimite vehiculele noastre blindate, și Bushmaster-urile noastre. Și îi zburăm acolo cu C-17-urile noastre”, a spus Morrison, potrivit CNN.

Zelenski a făcut apel pentru vehiculele blindate în timp ce vorbea joi cu parlamentul Australiei prin intermediul unei linkuri video, spunând că „trebuie să-i ținem înarmați pe cei care luptă împotriva acestui rău”.

„Aveți un vehicul armat foarte bun, Bushmaster, care ar putea ajuta în mod substanțial Ucraina și alte piese de echipament care ne-ar putea consolida poziția în materie de armament. Dacă aveți ocazia să ne împărtășiți acest lucru, v-am fi foarte recunoscători”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a cerut și noi sancțiuni împotriva Rusiei.