Surpriză: cum încearcă firmele din energie să te țină sub contract, chiar dacă ești nemulțumit de preț. Până aici s-a ajuns

de: Mădălina Bahrim
11 01. 2022

Mai trece o zi din noul an și aflăm despre altă modificare legislativă efectuată în domeniul energiei. De data aceasta, este vorba despre o măsură menită facă mai dificilă ruperea anticipată a unei colaborări dintre consumatorii de energie și firmele care furnizează serviciul. S-ar permite impunerea unei taxe de reziliere în acest sens.

Măsura pe care am adus-o în discuție a fost luată pe ultima sută din 2021. Mai exact, vorbim despre prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului 143/2021, care a modificat, în ultima zi a anului trecut, Legea energiei electrice și a gazelor naturale (123/2012).

Ce prevede noua lege

Conform actului normativ mai sus menționat, se pare că va fi mai dificil să „rupi” un contract încheiat cu o societate din domeniul energiei, chiar dacă ești nemulțumit de prețurile pe care aceasta le aplică.

Prin urmare, consumatorilor casnici sau persoanelor juridice, li se poate impune plata unei taxe de reziliere atunci când renunță în avans la contractele de energie electrică încheiate pe o durată determinată și cu prețuri fixe.

Practic, se va proceda așa cum este practica în telefonie. Abonamentele se reziliază în anumite condiții, în baza unei taxe plătită de consumatorul care vrea să rupă acea colaborare. Totuși, trebuie menționat faptul că legea e flexibilă, în sensul că nu prevede acest comision ca fiind obligatoriu, ci lasă decizia de a-l aplica sau nu, în sarcina furnizorilor.

La Articolul 62 din lege, s-a introdus posibilitatea furnizorilor de a impune clienților finali acest comision de încetare a contractului (articolul I, punctul 105 din ordonanță).

Iată, deci, ce se menționează în Articolul 62 din Legea 123/2012:

„(5) Clienții casnici, întreprinderile mici și microîntreprinderile au dreptul să schimbe furnizorul de energie electrică sau participantul la piață implicat în agregare, fără niciun comision de schimbare.

(6) Prin derogare de la prevederile alin. (5), furnizorii de energie electrică sau participanții la piață implicați în agregare pot percepe clienților finali comisioane pentru încetarea contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate pe o durată determinată și cu prețuri fixe, în cazul rezilierii lor anticipate de către clientul final.”