Nu doar românii suferă din cauza gazului și curentului: amenzi dureroase pentru furnizori și distribuitori

Nu doar românii suferă din cauza gazului și curentului: amenzi dureroase pentru furnizori și distribuitori

În timp ce foarte mulți români se străduiesc să facă față facturilor umflate la energie electrică și gaze naturale, încep să apară penalitățile și pentru furnizorii și distribuitorii de utilități. Aceștia riscă amenzi fabuloase dacă nu-și respectă obligațiile față de clienți.

În ultima zi a anului trecută, o nouă Ordonanță de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul legislativ venea cu modificări importante referitoare la obligațiile distribuitorilor și furnizorilor de gaze. Implicit, erau definite și o serie stufoasă de sancțiuni pentru citirea contoarelor și emiterea facturilor. Potențialele amenzi sunt uriașe.

Furnizorii și distirbuitorii de gaze, loviți de amenzi

Pe 31 decembrie 2021 s-a bătut în cuie OUG 143/2022 “pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative”. Deși documentul viza obligațiile furnizorilor și distribuitorilor de gaze, clienții casnici câștigă niște drepturi în plus și, în final, mijloace prin care își pot penaliza furnizorii de utilități. Nu de alta, dar sunt menționate în particular prevederi legate de citirea contoarelor și emiterea facturilor de regularizare.

Astfel, distribuitorul de energie electrică și gaze (E-Distribuție, parte a Enel și Distrigaz Sud Rețele, parte a Engie, în București, de exemplu) va fi obligat să citească indexul contorului dvs de energie electrică și gaze naturale la intervale de maximum trei luni de zile. În contextul în care acum sunt citite contoarele și la șase luni sau un an, acea practică tocmai a devenit ilegală. În consecință, nici facturile cu regularizare nu vor mai fi emise mai rar de trei luni, după ce vor fi primite datele de la distribuitor.

Ca un detaliu suplimentar, în situația în care o persoană schimbă furnizorul de energie electrică sau gaze naturale, există obligații importante referitoare la citirea indexului contorului. Practic, distribuitorul este obligat să vină să citească contorul între momentul în care ai anunțat că vrei să treci la alt furnizor și momentul în care s-a făcut efectiv trecerea. Este vorba despre perioada legală de 21 de zile (maximă) în care se face schimbarea de furnizor.

În privința modului în care sunt calculate amenzile pentru nerespectarea particularităților detaliate mai sus, discutăm de valori uriașe, între 5 și 10% din cifra de afaceri a anului anterior săvârșirii contravenției. În trecut, discutam de sume exacte.

Citește și: