Suntem pregătiți sau nu să facem față celui mai negru scenariu din partea rușilor: o spune clar, acest expert

de: Mădălina Bahrim
29 03. 2022

Cel mai negru scenariu pentru Europa, pe care Rusia l-ar putea pune în aplicare, ar fi oprirea exporturilor de energie, mai precis de gaze naturale. Suntem, oare, pregătiți pentru această ipotetică situație?

Dependența de energia rusească a Europei a reieșit profund la suprafață, după ce liderul de la Kremlin a decis invadarea Ucrainei. În lungul șir de sancțiuni impuse economiei rusești, țările europene nu și-au permis să stopeze importurile de energie. Aproximativ 40% din gazul natural folosit în Europa vine de la ruși, iar acest lucru nu poate fi soluționat peste noapte, după cum spun nemții, care militează împotriva opririi exporturilor, la fel ca oficialii olandezi.

Ca referință, premierul olandez Mark Rutte a afirmat la începutul lunii martie că nu este în favoarea opririi livrărilor de petrol şi gaz ruseşti.

„Trebuie să discutăm despre vulnerabilităţile noastre în materie de dependenţa pe care o avem de petrolul rus şi de gazul rus. Nu aş pleda pentru tăierea, astăzi, a livrărilor de petrol şi gaz din Rusia, nu este posibil pentru că avem nevoie de aceste livrări şi acesta este adevărul incomod”, a declarat Rutte, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la Paris.

„Dar putem face mai mult pentru a continua agenda verde, pentru decarbonizarea economiilor noastre”, a adăugat oficialul olandez.

Totuși, ce facem dacă rușii decid singuri să închidă robinetul?

În această situație, se pare că Europa nu s-ar prăbuși. Oficiali locali vorbesc cu încredere despre capacitatea noastră de a gestiona bine un astfel de moment.

De exemplu, comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni, e de părere că țările europene s-ar descurca bine în situația în care s-ar confrunta cu stoparea exporturilor de gaze naturale din Rusia.

„Suntem gata să luăm atitudine în faţa dependenţei de Rusia? Sigur că suntem gata. Am decis să facem asta, iar războiul a fost un semnal de trezire, dar nu putem face nimic repede fără sacrificii. Suntem gata să ne asumăm aceste sacrificii? Categoric da.

Nu punem pe masă sancţiuni privind energia, dar, dacă sunt decizii suntem gata să le facem faţă şi putem face asta cu efort puternic şi vom continua cu orice chip să reducem dependenţa de energia venind din Rusia”, a spus oficialul european.