27 mart. 2022 | 08:46

De unde va lua România gaze după ce va renunța la importurile rusești. Ce soluție s-a găsit

News
De unde va lua România gaze după ce va renunța la importurile rusești. Ce soluție s-a găsit
România se află într-o situație optimistă. Se lucrează la procesul de extracție de gaze din Marea Neagră

Uniunea Europeană și-a petrecut ultimele săptămâni impunând sancțiuni Rusiei, de la interdicții de călătorie la înghețarea activelor. Sancțiuni au fost impuse și de SUA și Marea Britanie. Au avut un impact mai mult indirect asupra Rusiei. Mulți au spus că măsurile nu au mers suficient de departe, omițând în mod convenabil un element foarte important, gazul. Acum, UE a anunțat că intenționează să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi ca răspuns la războiul din Ucraina. Obiectivul este de a reduce semnificativ dependența de gazele naturale rusești care intră în bloc până în 2023. Au anunțat deja și un plan alternativ, la care se lucrează intens.

Alternativele Europei la gazul rusesc

În luna februarie, Comisia Europeană a publicat o comunicare care descrie raționamentul unei Uniuni Europene a Energie. Alternativa era propusă pentru prima dată de premierul polonez de atunci, Donald Tusk, în 2015. O parte din obiectivul Uniunii energetice din 2015 era de a diversifica aprovizionarea UE cu gaze naturale în afara Rusiei, care s-a dovedit deja a fi un partener nesigur, mai întâi în 2006 și apoi în 2009, și care a amenințat să devină din nou un partener nesigur la izbucnirea conflictului din Ucraina în 2013-2014.

Prin comunicarea sa din februarie 2014, Comisia a recunoscut implicațiile de politică externă ale politicii energetice și necesitatea unei politici energetice coordonate, aspect care a fost în mare măsură subestimat în discuțiile anterioare privind viitorul securității energetice a UE. Dar, a venit anul 2022, și un nou război, declanșat de Rusia. Au venit și sancțiunile, iar dependența de gazele rusești este cât se poate de vizibilă, din păcate.

La Summit-ul de la Bruxelles, Statele Unite și Uniunea Europeană au dezvăluit un plan de reducere a dependenței Europei de combustibilii fosili ruși, în urma invaziei din Ucraina. Joe Biden, și Ursula von der Leyen, au anunțat vineri, crearea unui grup de lucru comun. Prin realizarea acestui grup se dorește reducerea rapidă a dependenței blocului european de importurile rusești.

Noul plan de reducere a dependenței europene de gazul rusesc

Rusia este principalul furnizor de țiței și gaze naturale pentru UE. Deși diversificarea în afara gazului rusesc nu este nerealistă pe termen mediu, trebuie depășite mai multe obstacole tehnice și politice. Pe termen scurt, o parte a soluției constă în investiții specifice și în mobilizarea instrumentelor UE existente pentru a îmbunătăți conexiunile interne și a extinde legăturile cu vecinii UE. Comunicarea din februarie menționează consolidarea a patru rute și surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale, precum și crearea de centre regionale pentru a face față unor eventuale întreruperi. Printre aceste alternative se numără:

  • Importul de gaze din Orientul Mijlociu și Africa de Nord;
  • intensificarea lucrărilor la coridorul sudic de gaze prin Azerbaidjan, Kazahstan și Turkmenistan;
  • importul de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite și Australia, precum și din Africa de Est.

 

Citește și: Bulgaria, decizie categorică în plin război. Ce se întâmplă cu gazele de la Gazprom

La Summit-ul recent de la Bruxelles, Joe Biden, și Ursula von der Leyen au vorbit despre acst nou plan de reducere a dependenței de gazele rusești.

„Putin a folosit resursele energetice ale Rusiei pentru a-și manipula vecinii. El a folosit profiturile pentru a-și conduce mașina de război. Astăzi, am convenit asupra unui plan de joc comun în vederea atingerii acestui obiectiv. Vom accelera în același timp progresul nostru către un viitor energetic sigur și curat. Această inițiativă se concentrează pe două aspecte esențiale.

În primul rând, ajutarea Europei să reducă dependența de gazul rusesc cât mai repede posibil. În al doilea rând, reducerea cererii de gaz a Europei în general.”, a declarat Biden, care a sosit în Europa în această săptămână pentru a participa la mai multe reuniuni de urgență.

În cadrul acordului, Biden a declarat că SUA va colabora cu partenerii pentru a asigura o cantitate suplimentară de 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate pentru UE în 2022.

România se află într-o situație optimistă. Se lucrează la procesul de extracție de gaze din Marea Neagră

Față de alte state, România seaflă, relativ, într-o situație optimistă. Înainte de declanșarea conflictului, importam aproximativ 30% din necesarul de gaze din Rusia. Odată cu noul plan anunțat de UE, lucrurile s-ar putea schimba. Pe de altă parte, deja se lucrează la procesul de extracție din Marea Neagră, ceea ce ar creea o altă pârghie spre independența de gazele rusești. Conform unor date recente, se pot extrage aproximativ 200 de mi­liar­de de metri cubi de gaze. Ministrul energiei Virgil Popescu decalra în februarie că procesul va începe cât de curând:

„Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi. Avem răgaz până în 2025 probabil când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep. Și aici aş face o paranteză. Primul gaz românesc, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră, va fi anul acesta.

Va fi scoasă de compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, în zona de nord a arealului. Vor scoate primele gaze românești. Este o descoperire mai mică, este un perimetru mai mic decât Neptun Deep, dar va ieşi primul gaz românesc din Marea Neagră. Deci, vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagră”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

50 de miliarde de metri cubi gaze naturale lichefiate spre Europa

La rândul său, Comisia Europeană va colabora cu statele membre ale UE pentru a asigura cererea de cel puțin 50 de miliarde de metri cubi de GNL american pe an, potrivit Casei Albe.

„Unitatea noastră transatlantică susține valorile și regulile fundamentale în care cred cetățenii noștri. Vrem ca europeni să ne diversificăm dinspre Rusia către furnizori în care avem încredere. Furnizorii care sunt prieteni și care sunt de încredere.

Angajamentul SUA este de a furniza Uniunii Europene cel puțin 15 miliarde de metri cubi de GNL în plus în acest an. Este un pas mare în această direcție. Acest lucru va înlocui aprovizionarea cu GNL pe care o primim în prezent din Rusia.”, a declarat von der Leyen în cadrul conferinței de presă.

Noul plan va fi supervizat de un grup operativ prezidat de un reprezentant al Casei Albe și de un reprezentant al președintelui Comisiei Europene. Grupul va lucra pentru a „asigura securitatea energetică a Ucrainei și a UE”. Totul este gândit  în vederea pregătirii pentru iarna viitoare și pentru cea următoare. Noul grup va sprijini obiectivul UE de a pune capăt dependenței sale de combustibilii fosili din Rusia.

Rusia, cel mai mare furnizor gaze naturale lichefiate din lume

Exporturile rusești de gaze naturale lichefiate reprezintă aproximativ 45% din importurile UE în 2021. În general, UE importă aproximativ 90 la sută din GNL. Gazele sunt utilizate cu precădere pentru încălzirea locuințelor și în sectorul industrial.

Rusia, alături de Qatar și Iran, reprezintă jumătate din rezervele mondiale de gaze naturale. Invazia rusă din 24 februarie în Ucraina i-a determinat pe oficialii europeni și americani să se străduiască să găsească alternative la dependența continentului de combustibilii fosili ruși.

La începutul lunii martie, UE a anunțat că intenționează să își reducă dependența de gazul rusesc cu două treimi până în 2022. Cu toate acestea, schimbarea furnizorilor a fost dificilă, mulți dintre cei mai probabili candidați fiind deja blocați în contracte pe termen lung.

Germania și Qatar, parteneriat energetic pe termen lung

Duminică, Germania și Qatar au anunțat că au ajuns la un acord privind un parteneriat energetic pe termen lung. Partneriatul va compensa dependența țării de gazul rusesc. Această decizie vine după ce Germania a suspendat gazoductul Nord Stream 2. Proiectul este unul  controversat, dar aproape finalizat, și era menit să aducă gazele naturale rusești direct în Germania prin Marea Baltică.

Joi, liderii NATO reuniți la Bruxelles au discutat despre creșterea capacităților de apărare de-a lungul marginii estice a blocului. Au fost discuții și despre situații neprevăzute în cazul în care Rusia ar folosi arme chimice sau biologice în Ucraina.

Pe fondul reuniunilor consecutive ale liderilor UE și G7, Washingtonul a anunțat o serie de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Au anunțat inclusiv măsuri punitive împotriva Dumei și a peste 300 dintre membrii săi.

De asemenea, au emis noi orientări privind rezervele de aur ale Rusiei, estimate la 130 de miliarde de dolari, afirmând că acestea fac, de asemenea, obiectul sancțiunilor americane. Liderii țărilor G7 au convenit să ia măsuri drastice în ceea ce privește capacitatea Rusiei de a-și vinde rezervele de aur în timpul reuniunii de marți. UE a impus până în prezent patru valuri de sancțiuni împotriva Rusiei.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Netflix, o nouă lovitură. Povestea despre care vorbește toată lumea
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Capital.ro
Județul din România care a dat lovitura: are o reputație turistică uriașă, iar liderii de aici au investit de peste 10 ori valoarea bugetului local
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANUNȚUL PRIVIND PENSIILE! Ministerul Muncii a DAT VESTEA
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro