Noi discuții de pace. Rusia ar fi dispusă să accepte aderarea Ucrainei la UE

Noi discuții de pace. Rusia ar fi dispusă să accepte aderarea Ucrainei la UE

O declarație a Direcției de Comunicații a Președinției Turciei a scos la iveală, în timpul unui apel telefonic de duminică, faptul că președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin „au convenit că următoarea întâlnire a delegațiilor ruse și ucrainene va avea loc la Istanbul”.

Turcia va găzdui o nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

UPDATE 16:05 – Rusia anunță o reducere „radicală“ a activității militare în Kiev

Marți, după ce armata ucraineană a respins forţele ruse în sud şi vest, Rusia a anunțat o reducere „radicală“ a activităţii militare ruse în regiunile Kiev şi Cernihiv, relatează AFP.

„Negocierile privind un acord referitor la neutralitate şi statutul non-nuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică“, a anunțat, la Istanbul, adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin.

„S-a decis, în vederea creşterii încrederii, să se reducă în mod radical activitatea militară către Kiev şi Cernihiv“, a precizat el.

La rândul său, negociatorul-şef rus, Vladimir Medinski, evocă „negocieri substanțiale“.

UPDATE 15:50 – Rusia, dispusă să renunțe la solicitarea de „denazificare“ a Ucrainei

Potrivit unui raport citat de Sky News, Federația Rusă este dispusă să renunțe la solicitarea de „denazificare“ a Ucrainei și să aprobe aderarea Kievului la UE, dacă acesta va renunța în schimb la intrarea în NATO.

Sursa citată mai menționează că există indicii că Rusia își reduce obiectivele în războiul din Ucraina, în vreme ce un raport de marți dimineața sugerează că ar fi chiar dispusă să facă două concesii majore, amintite anterior.

UPDATE 15:45 – Ucraina anunță concluziile negocierilor

După trei ore de discuții, negocierile ruso-ucrainene s-au încheiat. David Arakhamia, oficial ucrainean, a prezentat rezultatele intermediare ale negocierilor la un briefing:

  • „Prima noastră victorie este transferul negocierilor din Belarus în Turcia. Vedem Turcia ca fiind una dintre garanțiile de securitate pentru Ucraina.
  • Marea Britanie, China, SUA, Turcia, Franța, Canada, Italia, Polonia și Israel pot să ofere garanții de securitate pentru Ucraina în urma negocierilor. Ei vor acționa ca parte a unui tratat internațional. Ei vor putea închide cerul la cererea Ucrainei.
  • Sistemul existent de garanți de securitate nu funcționează, asta vedem la Mariupol și Harkov.
  • Am convenit că toate țările garante de securitate nu numai că ar trebui să nu împiedice aderarea noastră la UE, ci să ajute în acest proces“, a spus oficialul ucrainean.

Mihail Podolyak, consilierul președintelui Ucrainei, a anunțat, la rândul său, o serie de concluzii:

  • „Punerea în aplicare a hotărârilor va urma procedura: referendum, apoi ratificare de către parlamentele țărilor garante.
  • În ceea ce privește Crimeea, aceasta este o clauză separată a acordului. Vom purta discuții cu Rusia asupra Crimeei timp de 15 ani, timp în care nu vor exista ostilități.
  • Situația cu ORDLO va fi de asemenea descrisă într-un paragraf separat“.

UPDATE 12:55 – Miliardarul rus Roman Abramovici, văzut la Istanbul alături de purtătorul de cuvânt al lui Erdogan

Miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, a fost observat în sala în care au loc discuțiile de pace între delegațiile rusă și ucraineană, în Turcia, la Istanbul, relatează BBC.

Imaginile, difuzate de presa turcă, îl prezintă pe oligarhul rus stând la o masă alături de Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Erdogan, și purtând căşti prin care aude traducerea discursului liderului Turciei.

De precizat însă că Abramovici nu se află la masa principală a delegaţiilor de negociatori.

UPDATE 10:00 – Negocierile vor începe la ora locală 10:00

O delegaţie ucraineană a sosit, marţi, la Istanbul, Turcia, pentru discuții de pace cu partea rusă, transmite BBC. Negocierile, primele în mai mult de două săptămâni, vor fi găzduite de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Întâlnirea este programată să înceapă marţi la ora locală 10:00 (07:00 GMT).

Delegaţia este condusă de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, și de Mihail Podolyak, şeful biroului preşedintelui.

UPDATE 9:45 – FT: Rusia ar fi dispusă să accepte aderarea Ucrainei la UE

Rusia ar fi dispusă să accepte aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, dacă renunță la ambiția aderării la NATO și rămâne nealiniată militar, au declarat pentru „Financial Times” patru persoane care sunt la curent cu discuțiile dintre cele două delegații pentru o încetare a focului.

Ucraina și Rusia discută despre un armistițiu ca parte a unui posibil acord ce ar presupune ca țara condusă de Zelenski să renunțe la demersul său de aderare la NATO, în schimbul unor garanții de securitate și al perspectivei de a adera la UE, au afirmat, sub protecția anonimatului, surse citate de FT.

UPDATE 29 Martie – Delegaţiile ucraineană și rusă se întâlnesc la Istanbul

Delegațiile rusă și ucraineană au ajuns la Istanbul pentru primele discuții față în față, după mai bine de două săptămâni. Un înalt oficial american a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, nu pare pregătit să facă vreun compromis.

Pe de altă parte, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este gata să accepte statutul de neutralitate, însă exclude cedarea teritoriului sau a suveranității. Cel mai ambițios obiectiv al Ucrainei în cadrul negocierilor cu Rusia este un acord de încetare a focului, a spus ministrul ucrainean de Externe.

În discursul său de la miezul nopții, liderul de la Kiev a cerut, din nou, puterilor mondiale să trimită arme Ucrainei și să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv printr-un embargo asupra petrolului.

Știre inițială 

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat duminică prezentatorului CNN International Becky Anderson că discuțiile vor avea loc marți. Cu toate acestea, negociatorul ucrainean David Arakhamia a declarat mai devreme că întâlnirea va avea loc luni. Negocierile anterioare au dat puține rezultate.

Erdogan și Putin au discutat despre „cea mai recentă situație din războiul Rusia-Ucraina” și despre eforturile de negociere dintre Rusia și Ucraina, conform citirii președinției turce a apelului.

„În timpul întâlnirii, președintele Erdogan a subliniat necesitatea stabilirii unei încetări a focului și a păcii între Rusia și Ucraina cât mai curând posibil și îmbunătățirea situației umanitare din regiune și a afirmat că Turcia va continua să contribuie în orice mod posibil pe parcursul acestui proces”, declarația a continuat acesta, potrivit CNN.

Zelenski: Pacea și restabilirea vieții normale sunt obiective „evidente” în noile discuții cu Rusia

Pacea și restabilirea vieții normale sunt obiectivele „evidente” ale Ucrainei, pe măsură ce țara intră într-o nouă rundă de discuții cu Rusia săptămâna viitoare, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Vorbind într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare, Zelenski a spus că, atunci când o nouă rundă de negocieri față în față începe marți, la Istanbul, Ucraina caută pacea „fără întârziere”.

„Prioritățile noastre în negocieri sunt cunoscute. Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei sunt fără îndoială. Garanțiile efective de securitate pentru statul nostru sunt obligatorii. Scopul nostru este evident: pacea și restabilirea vieții normale în statul nostru natal cât mai curând posibil, a spus Zelenski.

În timpul unei convorbiri de duminică cu președintele rus Vladimir Putin, președintele turc Tayyip Erdogan a subliniat necesitatea încetării focului în Ucraina „și a păcii între Rusia și Ucraina cât mai curând posibil”, potrivit președinției turce.

În același timp, forțele ruse continuă loviturile cu rachete în toată Ucraina duminică seara, potrivit lui Mihail Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski. El a menționat orașele Luțk, Harkiv, Jytomyr și Rivne într-o postare pe Twitter.

„Din ce în ce mai multe rachete în fiecare zi. Mariupol este sub bombardament. Rusia nu mai are o limbă, umanism, civilizație. Doar rachete, bombe și încercări de a șterge Ucraina de pe fața pământului”, a spus el.

Citește și: