Rusia va sista livrarea de gaze, dacă plățile nu se fac în ruble: „Nu facem acte de caritate“

Rusia va sista livrarea de gaze, dacă plățile nu se fac în ruble: „Nu facem acte de caritate“

Rusia a avertizat că țările care refuză să facă plata în ruble ar putea rămâne fără gaz, potrivit declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Președintele rus, Vladimir Putin, a dat instrucţiuni clare gigantului energetic de stat rus Gazprom să treacă la plăţi în ruble, a mai precizat Peskov. Mai multe detalii, în continuare.

Rusia va tăia gazul țărilor care nu fac plata în ruble

UPDATE 29 martie – Rusia amenință că va opri gazul Europei

Federația Rusă a declarat că, fără plata în ruble, nu va mai furniza gaz rusesc țărilor europene. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui interviu acordat PBS (discursul integral AICI).

„Nu știu ce se va întâmpla când vor exclude această posibilitate. Prin urmare, de îndată ce vom avea o decizie finală, vom vedea ce se poate face. Dar, desigur, nu vom face caritate și nu vom trimite gaze. în Europa de Vest gratuit“, a declarat Peskov.

Întrebat dacă Rusia chiar va înceta furnizarea de combustibil către Europa în cazul în care nu se va face plata în ruble, purtătorul de cuvânt a răspuns: „Fără plată, fără gaz“.

Știre inițială 

Gazprom ar putea tăia gazele statelor UE care refuză să facă plata în ruble, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform CNN. Sursa citată mai menționează că Vladimir Putin a dat instrucţiuni gigantului energetic de stat rus Gazprom să treacă la plăţi în ruble.

Întrebat într-o teleconferinţă cu reporterii dacă Rusia va continua furnizarea de gaze în ţările europene care nu plătesc în ruble, reprezentantul Kremlinului a declarat următoarele:

„Cei de la Gazprom au fost instruiţi de preşedintele Putin să accepte plăţi în ruble“.

„În decurs de o săptămână, sau mai degrabă în cele patru zile rămase, Gazprom ar trebui… să dezvolte un sistem uşor de înţeles despre cum se poate face acest lucru din punct de vedere tehnic şi logistic“, a adăugat Dmitri Peskov.

Săptămâna trecută, liderul de la Moscova a declarat că Rusia va face demersurile necesare pentru a obține plăţi pentru gaz în ruble din partea ţărilor pe care le consideră „neprietenoase“.

„Guvernul Federației Ruse, împreună cu Banca Rusiei și societatea publică pe acțiuni Gazprom, să pună în aplicare un set de măsuri pentru modificarea monedei de plată pentru livrările de gaze naturale către țările Uniunii Europene și alte țări care au introdus măsuri restrictive împotriva cetățenilor Federației Ruse și a persoanelor juridice ruse, la rubla rusă“, se indică în document, relatează TASS.

Codiția lui Putin a fost respinsă de cancelarul german, Olaf Scholz.

Citește și: Klaus Iohannis nu vrea sancțiuni pe gazul rusesc: „Nu e realist“. Cum vrea SUA sa crească independența energetică

Putin așteaptă un raport cu instrucțiuni până pe 31 martie

De menționat că ordinul președintelui rus, Vladimir Putin, nu se aplică producătorului independent de gaze Novatek, a adăugat Peskov, deoarece este o companie privată.

Putin așteaptă un raport cu instrucțiuni până pe 31 martie, după care lunar.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a decis vineri că cererea lui Vladimir Putin de a percepe în ruble, și nu în dolari sau euro, plata pentru livrările de gaze către UE, nu este „posibilă“ și nici „contractuală“, transmite AFP.

Această solicitare „nu respectă ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o“, a declarat președintele francez, după summitul european de la Bruxelles.

„Toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci jucătorii europeni care cumpără gaze și care se află pe pământ european trebuie să o facă în euro… Așadar, astăzi nu se poate face ceea ce se cere și nu este contractual“, a insistat Macron.

Citește și: