SUA sprijină dreptul chinezilor de a ieși în stradă. Protestele se amplifică

de: Anca Lupescu
28 11. 2022

Statele Unite sprijină dreptul oamenilor de a protesta pașnic în China, a declarat luni. 28 noiembrie, Washingtonul, în timp ce protestatarii din mai multe orașe chineze au manifestat în ultimele zile împotriva măsurilor grele COVID-19.

Proteste masive în China din cauza măsurilor de restricție

Poliția chineză a înăsprit luni securitatea la locurile unde au avut loc proteste în weekend la Shanghai și Beijing, după ce mulțimile din aceste orașe și din alte orașe chineze și zeci de campusuri universitare au făcut o demonstrație de nesupunere civilă fără precedent de când liderul Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu.

„Am spus de mult timp că toată lumea are dreptul de a protesta pașnic, aici în Statele Unite și în întreaga lume. Acest lucru include și în RPC (Republica Populară Chineză)”, a declarat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

„Credem că va fi foarte dificil pentru Republica Populară Chineză să fie capabilă să stăpânească acest virus prin strategia lor „zero-COVID””, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că Statele Unite se concentrează pe „ceea ce funcționează” pentru a combate virusul, inclusiv prin creșterea ratelor de vaccinare.

Beijingul și Washingtonul au abordat răspândirea pandemiei de coronavirus în moduri extrem de diferite, o divizare care a remodelat competiția dintre cele două mari economii ale lumii.

Politica zero-COVID a Beijingului a menținut numărul oficial de decese în China la câteva mii, față de peste un milion în Statele Unite, dar a venit cu prețul limitării multor milioane de oameni la perioade lungi de ședere acasă. Acest lucru a provocat perturbări și daune majore economiei chineze.

Reacția împotriva restricțiilor privind COVID-19 reprezintă un regres pentru eforturile Chinei de a eradica virusul.

Oamenii au ieșit în stradă în toată lumea

Protestele față de politica strictă a Chinei de zero-COVID și restricțiile privind libertățile s-au extins în cel puțin 12 orașe din întreaga lume, într-o demonstrație de solidaritate cu rarele manifestări de sfidare din China din weekend.

Disidenții expatriați și studenții au organizat proteste la scară mică în orașe din Europa, Asia și America de Nord, inclusiv la Londra, Paris, Tokyo și Sydney, potrivit unei numărători Reuters.

În cele mai multe cazuri, zeci de persoane au participat la proteste, deși câteva au atras peste 100 de persoane, potrivit numărătorii.

Adunările sunt un caz rar de unire a chinezilor în furie, atât acasă, cât și în străinătate.

Protestele de pe continent au fost declanșate de un incendiu produs săptămâna trecută în regiunea chineză Xinjiang, în urma căruia au murit 10 persoane care au rămas blocate în apartamentele lor. Protestatarii au declarat că măsurile de izolare au fost parțial de vină, deși oficialii au negat acest lucru.