Ce măsuri ia China din cauza protestelor masive din toată țara. Xi Jinping a dat ordin

Ce măsuri ia China din cauza protestelor masive din toată țara. Xi Jinping a dat ordin

Președintele chinez Xi Jinping se confruntă cu o disidență fără precedent, după ce mii de demonstranți au protestat față de strategia sa de zero Covid, unii îndrăznind să ceară îndepărtarea liderului RPC de la putere. Creșterea restricțiilor din ultimele luni și o serie de decese sfâșietoare, puse pe seama excesului de zel al autorităților sanitare, au scos oamenii în stradă.

Protestele izbucnesc în toată China

Update 29 noiembrie, ora 23.29. Principalul organ de securitate al Chinei cere reprimarea „forţelor ostile”, în urma protestelor față de politica „zero Covid”. Unii manifestanți au strigat demisia președintelui chinez Xi Jinping și a Partidului Comunist. Astfel, Comisia pentru afaceri politice şi juridice a PC, care supervizează forţele de ordine, a stabilit că este „necesară reprimarea activităţilor de infiltrare şi de sabotaj ale forţelor ostile, conform legii”, relatează BBC.

Ofițerii de poliție au fost văzuți, marți, patrulând în număr mare pe străzile din Beijing și Shanghai, unde au avut loc demonstrații masive în weekend. Au existat, de asemenea, rapoarte despre aproximativ 150 de oameni ai legii care s-au prezentat într-o zonă comercială aglomerată din orașul Shenzhen, după zvonurile privind un protest planificat acolo.

Știrea inițială

„Pleacă, Xi Jinping! Jos Partidul Comunist!”, au strigat unii protestatari în centrul financiar Shanghai, unul dintre multiplele orașe majore în care au izbucnit protestele în urma unui incendiu mortal la un bloc de apartamente din regiunea de vest din Xinjiang, relatează CNN.

Incendiul a părut să acționeze ca un catalizator pentru a aprinde furia publicului față de măsurile stricte zero-Covid ale Chinei, după ce au apărut videoclipuri care păreau să sugereze că măsurile de izolare au întârziat pompierii să ajungă la victime.

Oamenii s-au săturat de politica dură zero COVID a lui Xi Jinping

Din Shanghai până în capitala Beijing, locuitorii s-au adunat pentru a-i comemora pe cei 10 oameni uciși în incendiul din capitala Xinjiang, Urumqi, pentru a vorbi împotriva zero-Covid și pentru a cere libertate și democrație. În zeci de campusuri universitare, studenții au scandat sau pus afișe de protest. În multe părți ale țării, cetățenii din cartierele carantinate au dărâmat barierele și au ieșit în stradă, în urma protestelor în masă față de lockdown-ul care a cuprins Urumqi, vineri seara.

Se strigă „Jos Comunismul!”

Scenele de furie și sfidare, dintre care unele s-au extins până la primele ore ale dimineții de luni, sunt excepțional de rare în China, unde Partidul Comunist reprimă fără milă toate expresiile de disidență. Dar la trei ani de la începutul pandemiei de coronavirus, mulți oameni au ajuns la saturație din cauza restricțiilor dure anti-COVID, a cenzurii tot mai înăsprite și a atacului continuu asupra libertăților personale.

În mai multe videoclipuri, oamenii au cerut ca Xi Jinping și Partidul Comunist să „demisioneze”. Mulțimea a scandat, de asemenea, „Nu vreau testul Covid, ci libertate!” și „Nu vreau dictatură, ci democrație!”. Unele filmări arată oameni cântând imnul național al Chinei și The Internationale, un standard al mișcării socialiste, în timp ce țin pancarte cu mesaje care critică măsurile stricte anti-coronavirus.

Până duminică seara, demonstrațiile în masă s-au extins la Beijing, Chengdu, Guangzhou și Wuhan, unde mii de locuitori au cerut încetarea restricțiilor Covid.

 

Etichete: