24 nov. 2022 | 10:23

Proteste violente au izbucnit la cea mai mare fabrică de iPhone din China: ce vor muncitorii

ACTUALITATE
Proteste violente au izbucnit la cea mai mare fabrică de iPhone din China: ce vor muncitorii

Muncitorii celei mai mari fabrici iPhone din China sunt furioși din cauza alimentelor, a bonusurilor și a temerilor legate de COVID.

Cea mai mare fabrică de iPhone a Foxconn din Zhengzhou, China, a fost lovită de proteste ale muncitorilor, inclusiv de confruntări violente, a raportat ieri Bloomberg. Videoclipurile arată sute de lucrători care merg în marș și se confruntă cu un manager, împreună cu mai multe cazuri de violență. Se pare că angajații sunt supărați din cauza beneficiilor mai mici și a timpilor de așteptare mai mari pentru bonusuri, potrivit videoclipurilor postate pe Weibo.

Un clip arată muncitori strigând „Apără-ne drepturile! Apără-ne drepturile!”, în timp ce se confruntă cu poliția. În același timp, alt clip arată un grup de angajați înconjurând un manager într-o sală de conferințe. În cel din urmă, o persoană spune „Sunt foarte speriată de acest loc, toți am putea fi COVID pozitivi!”, în timp ce o alta adaugă „Ne trimiteți la moarte!”.

Alte clipuri arată persoane în costume albe care atacă pe cineva cu bastoane și muncitori care înconjoară și atacă un vehicul de poliție. În mai multe clipuri, lucrătorii s-au plâns că nu au fost niciodată siguri că vor primi mese și de protecțiile inadecvate împotriva COVID-19. Totuși, agențiile de presă, inclusiv Reuters, nu au verificat încă autenticitatea unora dintre videoclipuri.

Lucrătorii fabricii iPhone din China sunt foarte revoltați

Cu focarele continue de COVID-19, Foxconn a implementat reguli stricte de carantină „în buclă închisă”, forțând personalul să lucreze și să locuiască la fața locului, izolat de lumea exterioară.

„Este acum evident că producția în buclă închisă din Foxconn ajută doar la prevenirea răspândirii COVID în oraș, dar nu face nimic (dacă nu face și mai rău) pentru muncitorii din fabrică”, a declarat un grup de advocacy din Hong Kong pentru Reuters.

Mii de muncitori s-ar putea să fi părăsit campusul fabricii, potrivit altor angajați, forțând Foxconn să ofere bonusuri și salarii mai mari pentru a păstra personalul.

Ca referință, luna trecută, Foxconn a redus drastic producția de iPhone la aceeași fabrică, din cauza preocupărilor legate de COVID, forțând Apple să anunțe că livrările iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max vor fi amânate. Uzina companiei din Zhengzhou este cea mai mare fabrică de iPhone din lume, cu 200.000 de lucrători, responsabilă pentru 70% din producția de dispozitive.

Foxconn s-a oferit să plătească lucrătorilor nou recrutați 10.000 de yuani (1.400 de dolari) pentru a-și da demisia și a părăsi cea mai mare fabrică de asamblare de iPhone, în încercarea de a înăbuși protestele cu sute de muncitori care s-au confruntat cu forțele de securitate la unitatea din centrul Chinei, conform ultimelor date CNN.  Furnizorul Apple a făcut oferta miercuri, în urma scenelor dramatice de proteste violente din campusul său din Zhengzhou, capitala provinciei Henan, într-un mesaj text trimis de departamentul său de resurse umane lucrătorilor.